A jövedelmező repce termesztés alapja

Phylazonit Technológia

A jövedelmező repce termesztés alapja

A Phylazonit Technológia három alapeleme a talajszerkezet javítása, tápanyagfelvétel fokozása és a növénykondicionálás. A repce esetében az optimális elővetemények a kalászos gabonák.

A betakarított gabonatarló maradványainak irányított bontása Phylazonit Tarlóbontó készítmény használatával jelenti az első lépést.

Ezt a műveletet azzal a tarlómunkával érdemes végezni, amikor a szármaradványok 60-70 %-át a talajba keverjük. A munka jellemző eszköze a szántóföldi kultivátor vagy a tárcsa. Fontos megjegyezni, hogy a készítményt a baktériumok számára tápanyagot jelentő szármaradványra kell juttatni, majd ezt követően azonnal a talajba keverni. Fontos, hogy ezt a műveletet közvetlenül betakarítás után végezzük el, hogy elkerüljük a pentozánhatás miatt kialakuló nitrogén hiányt.

Repce esetében terjed a forgatás nélküli talajművelés a talaj víztartalmának megőrzése érdekében. Ez egyben azt is jelenti, hogy az elővetemény esetleg gombákkal fertőzött szár- és termésmaradványai abban a rétegben maradnak, amelybe később a vetőmag kerül. Ebben a környezetben kiemelten fontos hogy támogassuk a kultúrnövényünk kezdeti fejlődését, tápanyagfelvételét, és patogénekkel szembeni küzdelmét.
Ekkor lehet segítségünkre a Phylazonit Talajregeneráló.
A készítményt magágy készítéssel vagy a modern vetőgépek esetében a talajművelést végző tárcsasor elé szerelt kijuttató használatával vetéssel egy menetben keverjük be a vetés mélységébe.

A technológia harmadik lépése egy osztott lombtrágyás kezelés.
Még ősszel célszerű a növény mikroelem igényét kiegészítve 3-5 liter Energia Humin kijuttatása annak érdekében, hogy egészséges és kiegyensúlyozottan táplált növényt küldhessünk a télbe.

Azt követően a tavaszi fejtrágyázások idején az intenzív növekedés időszakában a növényvédő szerek káros hatását csökkentve és a kijuttatott tápanyagok hasznosulását segítve célszerű megismételni a lombtrágyás kezelést.

A talajszerkezet megóvása és javítása – az éghajlatváltozás tükrében –okszerű talajműveléssel és a Phylazonit talajbaktérium készítményeivel jól megvalósítható. Cégünk, az Agrova Kft. az Axiál Kft.-vel kötött együttműködése keretében Horsch Terrano 4FX típusú kultivátorokat vásárolt és szerelt fel Phyller kijuttató szerkezettel. A Terrano mulcsgrubbereket – legalább 2.000 liter Phylazonit felhasználástól – egy minimális (900 Ft/ha) kopási díj ellenében termelőink rendelkezésére bocsát.

A Phylazonit Technológia első két lépését már sok helyen alkalmazzák repcében, a lombtrágya kiegészítés fontosságára további kísérleteket állítunk be.

Repce eredmények (2016/2017)

0
t/ha

Kontroll

0
t/ha

Phylazonit

K64 Farm Kft., Kömlő

0
t/ha

Kontroll

0
t/ha

Phylazonit

Reisz Károly, Poroszló

0
t/ha

Kontroll

0
t/ha

Phylazonit

Farkas Károly, Aba

0
t/ha

Kontroll

0
t/ha

Phylazonit

Kárai Sándor, Püspökladány

Phylazonit hatás: 5-14%.

2019-01-18T18:48:45+00:00