Bori és Vince kalandjai

– Ismerkedés a földdel –


Minden gazdálkodónak és vidék-szerető családnak a polcán ott a helye Bori és Vince kalandjainak, amely játékos, interaktív módon ismerteti meg a gyermekeket a termőfölddel és a gazdálkodás alapjaival.

Szentgyörgyi Judit mesekönyve az Phylazonit Kft. támogatásával először a 25. jubileumi Állattenyésztési és Mezőgazda Napokon, Hódmezővásárhelyen mutatkozott be a nagyközönség előtt. A könyv címe Bori és Vince kalandjai – Ismerkedés a földdel.

A kiállításon egy mezőgazdasági témájú gyermekrajzért cserébe dedikált példányokat lehetett kapni a Phylazonit standon – így a sátor pillanatok alatt benépesült alkotó gyermekekkel.
A 89. Ünnepi Könyvhét alkalmából és a 17. Gyermekkönyvnapok rendezvényen a nyíregyházi fiatalok is megismerkedhettek Szentgyörgyi Judit legújabb mesekönyvével, Bori és Vince kalandjaival, amelyet a Kossuth téri színpadon a szerző játékos formában mutatott be.

Az írónővel az Agroinform szerkesztősége is készített interjút, amely során Szentgyörgyi Judit elmesélte, hogy mi ihlette a történetet és kinek szólnak a főszereplő gyermekek kalandjai.

“Hosszú évek óvónői tapasztalatai mutattak rá, hogy tanítani és a gyermekek érdeklődését felkelteni egy-egy fontos téma iránt játékos módon lehet a legegyszerűbben. A Phylazonit Kft. szakemberei kértek fel ennek az interaktív mesekönyvnek a megalkotására, így örömmel vállaltam a feladatot, hiszen társadalmi szerepvállalásai kapcsán már korábban is ismertem a vállalatot. Fontos célnak tartom, hogy a vidéki és a városi gyermekek is minél hamarabb megismerkedhessenek a környezetünk és az élelmiszereink alapját képező termőfölddel.

A könyv játékosan mutatja be a gyermekeknek a talajok működését – és a kalandos történetek olvasása közben – reményeim szerint – a gyermekeken túl a szülőket is sikerül bevonni ebbe a környezettudatos szemléletmódba.

Nem titkolt szándékunk, hogy minél több vidéki és nagyvárosi család érdeklődését felkeltsük a talajok és a mezőgazdasági környezet iránt.”

Nemere István író ajánlást készített Bori és Vince kalandjaihoz:
„Hogyan élnek a növények a kertben? Mi történik a földben, amit nem láthatunk? A két kis iker főszereplő, Bori és Vince nagyapjuk vidéki házában töltenek pár hetet. Találkoznak két manóval, akik megmutatják nekik, milyen az élet a tiszta, és milyen a szennyezett földön, a vízben, a levegőben. A gyerekek a manók és az okos felnőttek segítségével beszélni tudnak a növényekkel, állatokkal és még a földdel is. Megtudják, mennyire fontos a környezet és mit tehetünk azért, hogy tiszta föld, levegő és víz vegyen körül bennünket. A történetek mesébe illőek, humorosak és mindig tanulságosak.”

Igric Dominika

Eredeti cikk: Agroinform

2018-07-11T13:17:06+00:00