Hírek

Hírek oldal
„Szembetűnő a kezelt és a kezeletlen terület közötti különbség”

„Szembetűnő a kezelt és a kezeletlen terület közötti különbség”

March 29,

 

Nagy Imre Gábor Vas megyében, Szombathely mellett egy kis faluban, Bozzaiban gazdálkodik édesapjával és öccsével 350 hektáron. Főbb kultúráik a kalászosok, a repce, a kukorica és a szója. Egy átlagos vetésforgó 100 hektár őszi kalászosból, 100 hektár repcéből és a tavaszi vetésekből áll a földjeiken. A Phylazonittal először 5 éve kerültek kapcsolatba, amikor a szárbontáshoz a Tarlóbontót kipróbálták. Mivel az első tapasztalatok jók voltak, beállítottak egy „Phylazonit Farmnak” keresztelt területet, ahol azóta is nagy sikerrel használják a cég termékeit, már az Energia Humin lombtrágyával kiegészülve. Idén úgy tervezik, hogy utóbbit az összes búzára és repcére is kijuttatják.

Kimagasló terméseredmények

Nagyék minden évben tartanak bemutatókat kukorica, őszi búza, káposztarepce vonatkozásában. „A kukoricát érdemes kiemelni, mert annál igazán szembetűnő volt a kezelt terület és a kezeletlen növények közötti különbség 2016-ban. Akik nézték az állományt, mind azon csodálkoztak, hogy milyen erős habitusú a kukorica és milyen nagy csöveket hozott. A kukoricához használtunk Phylazonit Talajoltót és Energia Humin lombtrágyát is. Az állományt kétszer permeteztük és ez nagyon meglátszott rajta. Szemre is észrevehető volt a 30-40 centis különbség, de a csövek telítődésén lehetett leginkább észlelni a hatást. Az eredmény a betakarításban is megmutatkozott, a kezelt hibridek mind jobban teljesítettek, a KWS Kamparis volt a legkiemelkedőbb, ott közel 3 t/ha terméskülönbséget értünk el.”

Imre szerint tavaly kiderült számukra a kukorica kapcsán, hogy nem elég elvetni és a szokványos technológiákat használni, hanem akkor várhatnak plusz jövedelmet, ha többet fektetnek bele. A gazdák, akik a bemutatókon járnak és látják, hogy mennyire hatékony ez a technológia, fogékonyak az újításokra. Az aratás után sokan felhívják Nagyékat a terméseredmények után érdeklődve. A takarmánybúza kategóriában is kimagaslóak voltak a tavalyi számok: 10,34 tonnával a Vas megyei Agrárkamara búza termesztési versenyében első helyezést értek el az Energia Huminnal kezelt búzájukkal. Az állomány szép volt, a kontrollhoz képest 2-3 mázsa terméskülönbséget realizáltak.

Kevesebb költség, jobb talajállapot

De nemcsak a terméseredményekben látszik meg a Phylazonit termékek hatása. A gazda szerint a Phylazonit Tarlóbontó és Talajoltó használatával észrevehetően csökken a gázolajfogyasztás és a belvizes területek száma is alacsonyabb a javuló talajszerkezet miatt. „Azt tapasztaltuk, hogy a kihagyott, kezeletlen kontroll területhez képest nagyjából 10 százalékos a gázolaj-megtakarításunk a kezelt területeken. Nekünk megéri használni a baktériumtrágyát. Úgy számoljuk, hogy a ráfordított költség és a megtérülés közötti index 3-4-szeres.

Az Energia Humin lombtrágya, technológiába illesztése kapcsán azt érzékeltük, hogy a növények stressztűrő képessége jelentősen javul – mi ezt a termékben lévő huminsav-tartalomnak tudjuk be, hiszen annak gyógyító és regeneráló hatása van, amely a növényeket jól átsegíti a nehéz körülményeken.”

A gazda azt mondja, hogy ők hosszú távon gondolkodnak. Nemcsak pénzt vesznek ki a termesztésből, hanem a talajt is hozzásegítik a kedvező élettani hatásokhoz. Ezért a talajról szármaradványt nem hoznak el, ahol lehet, mindenütt visszadolgozzák azt. Szárbontó baktériumok segítségével megnövelik és meggyorsítják a szerves anyag lebontását, ezáltal a talaj humusztartalma nő, így jobban kezelhető, apró morzsás felszínt kapnak. Vannak olyanok, akik nem hisznek ebben. Azért, hogy Nagyék láttassák a különbséget, kontroll csíkot szoktak kihagyni, ahol mindig csodálkozva nézik a kétkedők, hogy valójában mire képes a baktériumtrágya. Sokan az egyszeri használattól várnak csodát. Nagy Imre szerint 3-4 évnek kell eltelnie, hogy szemmel látható legyen az eredmény.

Vissza a bejegyzésekhez