Hírek

Hírek oldal
„A talajszerkezet javítása kapcsán nagy jelentősége van a baktériumtrágyának”

„A talajszerkezet javítása kapcsán nagy jelentősége van a baktériumtrágyának”

October 12,

 

Horváth Attila Zala megyei gazdálkodó meggyőződése, hogy hosszú távon a baktériumtrágyának a termés mennyiségén és minőségén kívül a talajszerkezetre is kedvező hatása van.

Horváth Attila Nován gazdálkodik 150 hektáron. A repcét, szóját, kukoricát és bíborherét termeszt, a kalászosok közül őszi búza van a vetésforgóban. A gazda korábban is nyert Agrár-környezetgazdálkodási Támogatást (AKG), de akkor még nem volt követelmény a baktériumtrágyázás, viszont arra jó volt, hogy megismerkedett a készítményeinkkel. Most, hogy újra részt vesz az AKG programban, már kötelező szerves trágyázással, zöldtrágyázással, vagy baktérium trágyával támogatni a termelést. Attila a Phylazonit baktériumtárgyát választotta, mert számára ennek gépi kijuttatása a legegyszerűbb, kedvező az ára - ráadásul előzőleg voltak már jó tapasztalatai a szárlebontásban és a talajszerkezet javításban a termék kapcsán.

A táblán, ahol idén őszi búza termett, 2 éve használnak Phylazonit talajbaktérium készítményeket: a gazda szerint a gépi talajmunkák esetében például egyértelműen érződik a Tarlóbontó hatása, a szántás minősége javult, a gázolajfogyasztás pedig csökkent. A legkézenfekvőbb tapasztalatuk pedig az, hogy a tarlómaradványok hamarabb lebomlanak, a következő évben már nem szántják vissza a nyers kukoricaszárat. Ez magáért beszél, kézzelfogható és szemmel látható az eredmény.

Az idei év aszályos volt a környéken. Tavaly a repcénél fél tonnával több termény volt a kezelt táblán, bár akkor egészen más csapadékeloszlás volt arrafelé, dupla mennyiségű csapadék esett, mint idén. Míg tavaly látszott a terméseredményeken is a Phylazonit baktériumtrágya hatása, ebben az évben kisebb volt a különbség a kezelt és kezeletlen területek termésátlagai között. Az őszi búza esetében viszont szépen kirajzolódott a különbség a termény minőségében, annak fehérje és sikér tartalmában, amely egyértelműen mutatja a baktériumok kedvező hatását a csapadékhiányos időszakban is. 

A baktériumtrágyázás felelősségteljes feladat a gazdálkodó szerint. Hosszú távon a baktériumtrágyának a termés mennyiségén és minőségén kívül a talajszerkezetre is kedvező hatása van. Zalában savanyú, barna, kötött erdőtalajok vannak. A Phylazonit Tarlóbontó használatával a talaj kémhatásában is pozitív előremozdulást tapasztalunk, a földek jobb művelhetőségén kívül. Ez utóbbi pedig a gázolajfogyasztásban is rövid idő után megnyilvánul, mert kevesebb üzemanyagra van szükség a kezeletlen területekhez képest.

A gazda azoknak a termelőknek ajánlja a baktériumtrágyát, akik okszerűen használják, és megfelelő technológiával rendelkeznek a kijuttatáshoz. Mert ugyan sokan kipróbálják a terméket, de ha a kijuttatás időpontja vagy a technológia nem megfelelő, nem lehet pozitív következtetéseket levonni a termék használatáról - lévén, hogy élő szervezettel dolgozunk. Egy rossz kijuttatás az egész folyamat eredményességét veszélyezteti. Náluk a traktor elején van a kijuttató, ami adagolja a baktériumtrágyát, és azt rögtön utána be is dolgozza a traktor által húzott tárcsás borona, így a siker garantált.

Gazdaságára szabott technológiai javaslatért keresse tanácsadóinkat!

Vissza a bejegyzésekhez