Hírek

Hírek oldal
Szenzációs Phylazonit eredmény Veszprém megyéből

Szenzációs Phylazonit eredmény Veszprém megyéből

October 12,

 

A héten betakarításra került egy Phylazonit talajbaktérium készítménnyel kezelt kísérleti kukoricatáblánk Veszprém megyében, az eredmény a termelőt is meglepte.

A gazdaság területe nem túl jó adottságú - gyakran homokos területen - gazdálkodnak. Korábban nem használtak semmilyen baktériumkészítményt a technológiájukban, de idén 5 hektáron részt vettek egy kukorica kísérlet beállításában, ahol az 5 hektár Phylazonittal kezelt tábla mellett ugyanekkora kontroll területet is hagytunk. A kísérleti parcella talaja 12 AK értékű, többségében homoktalaj volt.

A beállított terület kapott 20 t/ha szerves trágyát tavasszal, vetéskor pedig 20 l/ha Phylazonit Talajregenerálót. A csapadék ellátottság nagyon gyenge volt: február és augusztus között mindösszesen 120-140 mm esett. Mindezek tükrében meg kell említeni, hogy a kezeletlen tábla egy jelentősebb része „megsült”, míg a kezelt állomány sokkal jobban bírta a szárazságot.

Az első szemlére 2017.05.29-én került sor, szemmel nem igazán volt különbség, de a növények gyökerét megvizsgálva már szépen látszott a kezelés hatása, amely a tenyészidőszak végéig megmutatkozott.

Ez a tény a termelő érdeklődését is felkeltette. Elérkezett a betakarítás, amely nagyon megdöbbentő eredményt hozott. A kontroll terület közel 4 t/ha termésátlagát jó 2 t/ha mennyiséggel múlta felül a kezelt tábla. Ez a gazdaság egyik leggyengébb adottságú területe, melyen kukoricában az üzemi átlag szokott 6-7 tonna között ingadozni normál körülmények között. Ehhez viszonyítva ez az eredmény kiemelkedőnek számít.

Megállapítható tehát, hogy szélsőséges körülmények között is van hozzáadott értéke a Phylazonit baktériumos kezelésnek, valamint az, hogy a szerves trágyázás pozitív hatását a talajba juttatott parányi élőlények tudják még jobban megmutatni. A területre most tritikálé kerül, természetesen folytatva a kísérletet.

Gazdaságára szabott technológiai javaslatért keresse tanácsadóinkat! 

Vissza a bejegyzésekhez