Sorközművelés csemege kukoricában!

Ezért már megéri befektetni!

A hajdúsági termelő kora tavasszal kiadott 2 q komplex-, vetéskor pedig 2 q nitrogénműtrágyát. Most pedig folyékony nitrogént tervezett sorközben.
Nyilván kérdésként azonnal megfogalmazódott bennem, hogy a “csak nitrogén” elegendő-e a megfelelő minőségű terméshez? A válasz természetesen nem volt! Mi kell még hozzá?! -Foszfor, kálium, cink, egyéb mikroelemek. Tökéletes!

Tételezzük fel, hogy a talajban mindenből van elég (a kiadott műtrágyából és a tavalyi szármaradványból). De a sorközbe tervezett folyékony nitrogénnel savanyú közeget teremtve gátoljuk pl. a foszfor felvehetőséget, ami a gyökér növekedését gátolhatja. Mit csináltunk? Növeltük a költséget és ugyanannyit vagy kevesebbet fogunk tudni betakarítani.

Ellenben, ha növeljük a növény gyökérkörnyezetében a baktériumok jelenlétét, nő a foszfor, kálium és egyéb mikroelemek mobilitása. Ezzel biztosítjuk a folyamatos tápanyag utánpótlást. A huminsav és 7 mikroelem tartalmú Energia Huminnal pedig megakadályozzuk a hiány és a stresszhelyzet kialakulását, ezzel növeljük a növény étvágyát, zavartalan fejlődését.

Az tény, hogy ez is költség, viszont ha nagyobb a növény gyökere és folyamatos a tápanyag felvétel, akkor bízhatunk abban, hogy jobb lesz az klimatikus- és vegyszer okozta ellenállóképesség is, amit kemikáliákkal nem tudunk elérni.
Ha mindezt figyelembe vesszük, akkor termés többletre számíthatunk ugyanannyi vagy kevesebb költségen.

 

Ezért már megéri befektetni!

Tóth Attila
szaktanácsadó

2019-01-18T18:52:46+00:00