Sorközművelés Phylazonittal

Átlagos időjárású tavaszon a kapásnövények sorközművelését a kelést követő négy-öt hét után kezdjük el. Habár az idei tavasz az elmúlt napok tükrében a legkevésbé sem tekinthető átlagosnak, ez a munka lassacskán mindenütt aktuálissá válik.

A magasabb hozam, a biztonságos és jövedelmező termelés érdekében a sorközművelés során juttassunk ki Phylazonit baktériumtrágyát!

A száraz, meleg tavaszi időjárásnak köszönhetően sok helyütt a szokásosnál korábban kezdték meg a gazdák a tavaszi kapásnövények vetését. Ugyanakkor az áprilisi hideg és csapadékosra fordult idő miatt a tavasziak vetése egy időre leállt. Ezzel együtt lassan immár mindenütt itt az ideje a napraforgó és a kukorica tavaszi sorközművelésének.

„A kapásnövények (pl. napraforgó, kukorica) meghálálják a sorközművelést, mivel annak gyomirtó hatása mellett a talaj felső rétegét is átszellőztetjük, és a kapillárisokat elvágva megakadályozzuk a mélyebb talajrétegek kiszáradását. Ilyenkor a felső 5–10 centiméteres rétegbe baktériumokat injektálva, azok a növény gyökérzete által intenzíven átszőtt rétegébe kerülnek, itt tudnak aktívabb talajéletet jobb tápanyag hasznosulást előidézni.” mondja Phylazonitot forgalmazó Agrova Kft. szakmai vezetője.

A kukorica és a napraforgó állomány sorközművelésekor a sor mellett járó kapához vezessük ki a Phylazonitot, mert ez így közvetlenül a kultúrnövény gyökeréhez kerül. Jellemzően ezzel a munkaművelettel tápanyagpótlást is szoktunk végezni. Az így kijuttatott műtrágyák hasznosulását mindenképpen növeli a gyökérzeten felszaporodó baktérium tömeg. Szilárd műtrágyák használatakor mivel két különböző rendszeren keresztül adagoljuk a műtrágyát és a baktériumtrágyát a készítmények együttes alkalmazása nem jelent kockázatot. Abban az esetben, ha folyékony műtrágya és baktériumtrágya keveréket szeretne képezni, keresse tanácsadóinkat, akik személyre szabott javaslatokkal segítik a termelőket.

Az élénk talajélet kedvező hatásainak köszönhetően a növények tápanyag ellátása kiegyensúlyozottá válik ezáltal ellenálló képességük nő, életerősebbek lesznek, a gyökérzetet stimuláló hatás miatt gyökerük mélyrehatóbb és szerteágazóbb, aminek eredményeként jobban ellenállnak az aszálynak, a kár- és kórokozóknak így akár 10–40 százalékkal magasabb hozamot képesek elérni.

2019-01-18T18:47:11+00:00