Hírek

Hírek oldal
A jövő gazdászainak a jövő mezőgazdaságáról

A jövő gazdászainak a jövő mezőgazdaságáról

September 01,

Küldetésünk, hogy a talajközpontú, fenntartható, 21. századi mezőgazdaság gondolatát a jövő agrárszakembereiben is elültessük. Ennek szellemében ez év tavaszától Magyarország szakirányú oktatási intézményeiben tartunk előadásokat az ifjú mezőgazdászoknak. Országjárásunk során a közelmúltban Velencére látogattunk, ahol a helyi szakiskola ifjú gazdász-növendékeinek tartottunk kötetlen „talajélet-órát”.  Verőfényes napsütésben érkezett az Agrova Kft. csapata a Fejér megyei Velencére, ahol a Dr. Entz Ferenc Mezőgazdasági, Kereskedelmi és Vendéglátóipari Szakképző Iskola és Kollégium 9. és 11. évfolyamos gazdász diákjai vártak ránk. Mindegyikünknek jutott cipekednivaló! Az iskola hallgatóinak bőven vittünk magunkkal ajándékokat, amelyek egy része már az előadás alatt gazdára lelt a „kis- és nagygazdák” személyében.

Vajda Péter, az Agrova Kft. ügyvezetője a talajoltás, a fenntartható, talajközpontú mezőgazdaság fontosságáról beszélt a diákoknak. A jövendő mezőgazdasági szakembereit arra kérte, tegyék fel a kérdéseiket, amelyeket egy-egy ajándéktárggyal jutalmazott. A diákok egyebek mellett megtudhatták, mennyit ártott földjeinknek az elmúlt sok évtized féktelen vegyszerhasználata és okszerűtlen talajművelése, miként azt is: van megoldás ezekre a problémákra. Vajda Péter előadásában egy újfajta gazdálkodási szemléletről beszélt a fiataloknak: a 21. századi fenntartható, talajközpontú agrárium eszméjéről, amely visszaállítja a harmóniát az emberi tevékenység és a természet között. „A feje tetejéről a talpára kell állítani a mezőgazdaságot. A kiindulási pont nem maga a termény! Nem a növény, hanem az, amelyben gyökerezik: a talaj. A talajnak kell megadnunk azt, amire szüksége van, és ha az egészséges, akkor a rajta termő növény is az lesz” – mutatott rá cégünk vezetője.

Az előadás után a diákokat arról kérdeztük, mi volt számukra e kötetlen tanóra legfontosabb üzenete. Vörösmarty Áron elmondta, sok újdonságot hallott a talajról, és leginkább az maradt meg benne, hogy soha többé nem szabad azt elhanyagolnunk, kizsarolnunk. Hasonlóan vélekedett Keller Tamás is, aki szerint nagyon sok újat tanult a talaj életéről, a szerkezetéről, és a védelmének fontosságáról. „Még több ilyen előadást kellene tartani nekünk, mert többet tanulhatunk belőlük, mint a könyvekből” – mondta Király János.

Turcsányi Sándorné, az intézmény igazgatója megköszönte csapatunknak a látogatást, Vajda Péter előadását és a „Beforgatott jövő” című könyvünk köteteiből álló csomagot. „Az eleven talaj, a talajélet, a termőközeg egészségének megőrzése fontos részét képezi a gazdáink képzésének” – mondta az igazgató, aki elmesélt egy ehhez kapcsolódó történetet is: „Néhány éve hidropóniás, vízkultúrás kísérletet végeztünk a diákokkal a kertészetünkben. Többek között paradicsomot termesztettünk talaj nélkül, de a gazdáink nagyon elégedetlenek voltak a termés minőségével. Ízetlennek, színtelennek tartották az egyébként szépen fejlett paradicsomokat. Fel is hagytunk a kísérlettel, inkább visszatértünk a hagyományos termesztéshez. Amikor beérett az első termés, diákjaink meggyőződhettek arról, hogy az egészséges talaj pótolhatatlan!”

Vissza a bejegyzésekhez