Hírek

Hírek oldal
Vegyes a kép hazánk földjein

Vegyes a kép hazánk földjein

September 01,

A korán jött meleg és a kedvezőtlen csapadékeloszlás Magyarország több táján is okozott gondokat a termelőknek. Tanácsadóink segítségével készített országos körképünkből kiderül: talajközpontú gazdálkodással az időjárási szélsőségek közepette is sokat tehetünk a jövedelmező növénytermesztésért!

Zala és Vas megyében az eső és az alacsony talajhőmérséklet miatt az elmúlt hét végéig nem tudták megkezdeni a kukorica vetését – tájékoztatott területi tanácsadónk. Herczeg Sándortól megtudtuk, hogy a régióban a kalászosok állapota nagyon vegyes. „Februárban volt 68 milliméter csapadék, márciusban 11, április elején pedig 30 milliméter hullott. Az áprilisi eső azonban nagyon szélsőséges eloszlásban hullott: van, ahol több mint 30 milliméter esett, míg másutt csak kettő. Egyes területeken viszonylag szépen fejlett az állomány, de sajnos vannak olyan táblák, amelyeket talán legjobb lenne kitárcsázni” – mondta Herczeg Sándor. Amint megtudtuk, tavaly csak későn tudták elvetni az őszi kalászosokat, és hiába kedvezett a tél a növényeknek, a tavaszi csapadékhiány miatt a növények nem tudták behozni a lemaradást. A mostani esőnek köszönhetően talán a fejtrágyák hasznosulni tudnak, de a helyi termelők nem túl bizakodók. „Főleg a repcével vannak bajok: a meleg idő miatt nagyon gyorsan hajtott az állomány. Felnyurgultak a növények, nem volt idejük bokrosodni, szinte csak a főhajtások virágzanak. Végig lehet látni a táblán a sorok között” – mondta tanácsadónk, aki szerint a jövő „főcsapása” a csapadékmegtartás, s e téren a talajművelésre kell helyezni a hangsúlyt.

Virágzik a repce Sárbogárdon
Virágzik a repce Sárbogárdon, 2014. április

Kovács Zsolt Fejér megyei tanácsadónktól megtudtuk: a megyében a napraforgó már a „földben van”. A kukorica vetésének megkezdésével sok helyen még várnak, mert a hűvösre fordult idő miatt még itt sem megfelelő a talajhőmérséklet. „Nálunk az őszi kalászosokkal nincs különösebb probléma, jól teleltek, általában erősek az állományok. A régi népi megfigyelés szerint a búza akkor fejlődik jól, ha Szent György napján, azaz április 24-én el tud bújni benne a nyúl. Ha így megy tovább, akkor a megye egyes területein addigra talán már az őz is eltűnik benne!” – mondta Kovács Zsolt. A szakember szerint, ahol kellő gondot fordítottak a talajművelésre, és használtak Phylazonitot, ott a repce állománya is biztatóan indult, később mentek virágzásba a növények, ezért volt idejük fejlődni. A meleg és az aszály ellenére sem nyurgultak fel, sőt, ezeken a területeken a kimagasló eredményre is van esély. „Ám, ha nem lesz eső, akkor hiába a biztató kezdet, mert még a műtrágya sem tud hasznosulni. Az április eleji csapadékból itt, Fejér megyében sok helyütt szinte csak esőnyomnyit kaptunk, átlagosan alig négy milliméter esett, és gyakorlatilag egész márciusban sem kaptunk említésre méltó mennyiségű esőt. Láttam olyan ősziárpa-táblát, ahol a növényeken látszott, hogy éhesek. Időben megkapták az Energia Humint is, de a tövek között látszottak még a pétisó szemcséi, amelyek víz nélkül nem tudtak bemosódni” – mondta tanácsadónk.

Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében Nyugat-Dunántúlhoz képest jó kéthetes csúszásban vannak a vetéssel – tudtuk meg Erdős Tamástól. A tanácsadó arról tájékoztatott, hogy a régióban vannak termelők, akik még a napraforgót vetik. „Nálunk minden munka később kezdődik, mint Zalában, Vasban, a betakarítás is ezen a tájon indul utoljára, úgyhogy ez nem szokatlan jelenség. Az őszi kalászosok szépen fejlődtek, jól teleltek, kezdődhet a gyomirtás. A gabonának nem okozott gondot a hirtelen meleg, szépek az állományok, és nálunk a repcénél sincs komolyabb probléma. Az elmúlt napokban volt egy kis eső. A repce éppen most kezd virágozni, úgyhogy a legjobbkor jött a csapadék” – mondta Erdős Tamás.

Vetés Esztáron idén tavasszal
Vetés Esztáron idén tavasszal

„Az időjárás, a korai tavasz, a csapadékhiány és a meleg objektív körülmény, ezt megváltoztatni nem tudjuk, legfeljebb megpróbálhatunk alkalmazkodni hozzá” – kezdte Horváth Tibor Csongrád megyei tanácsadónk. – „A mi tájunkon a kalászosok fejlettek, egyelőre nem látunk igazi gondokat. Azok a repceállományok, amelyek megkapták a szükséges kezeléseket, és a gazdák kellő gondot fordítottak a talajművelésre, szintén szépen fejlődnek. Kelési problémákat inkább a tavaszi aprómagoknál – mák, olajretek stb. – látok.” Tanácsadónk szerint a tavasziak vetésével Csongrád megyében egy-két héten belül mindenütt végezhetnek. Amint Horváth Tibor figyelmeztetett, a mostanihoz hasonló, kedvezőtlen időjárási körülmények újfent ráirányítják a figyelmet az okszerű talajművelés fontosságára. „Ilyenkor látjuk, mennyire elengedhetetlen a vízmegtartó talajművelési technológia, és rengeteg olyan apróság, amely segítségével optimális talajszerkezetet és talajéletet biztosíthatunk. A módszerek ismertek, vannak kiváló eszközeink és anyagaink, mint például a Phylazonit és az Energia Humin, csak rajtunk múlik, hogy tudjuk-e, akarjuk-e okszerűen használni. Csongrád megyében azt látjuk, hogy ahol ezeket a szempontokat szem előtt tartották, ott a mag nedves talajba került, el tudott indulni. Aztán, hogy később mi lesz vele, majd később derül ki, mert víz, csapadék nélkül nem lehet növényt termeszteni. De az biztos, hogy ahol nem zárták le ősszel a szántást, ahol nem készítettek megfelelő magágyat, ott nagyon vegyes lesz a kép. Ezeken a helyeken vontatott, egyenetlen lesz a kelés, így a nem kellően szakszerű, nem eléggé gondos talajművelés akár egy egész évet tönkretehet” – mondta Horváth Tibor.

Vissza a bejegyzésekhez