Tarlóbontás talajoltással

Azokban a gazdaságokban, ahol a betakarítás után nem kerül istállótrágya a talajba, ott a bedolgozott szalma és a különböző szármaradványok jelentik az utóvetemény számára a legjelentősebb szervesanyag- és biológiai tápanyag-forrást. Ahhoz azonban, hogy ezek az anyagok hasznosulhassanak, egészséges, élénk talajéletre van szükség. Ezt biztosíthatjuk azáltal, hogy a tarlóbontáshoz segítségül hívjuk a Phylazonit baktériumtrágyában található mikroorganizmusokat.

Energia Humin: lendületbe hozza a kapásnövényeket

A kapásnövényeknek virágzás előtt különösen fontos az optimális tápanyagellátás, hiszen ez alapvetően meghatározhatja a magas hozamot és a jó minőségű termést. Ezt a célt a leghatékonyabban és leggazdaságosabban az Energia Humin lombtrágya segítségével érhetjük el.

A szőlőben is bizonyít a Phylazonit

A Phylazonit talajoltás szőlőben való alkalmazásával kapcsolatos kísérletbe kezdett az elmúlt évben tanácsadó kollégánk. A tesztek ugyan még javában zajlanak, ám az első eredmények kifejezetten biztatók!

Nógrád és Heves megyében dolgozó tanácsadónk, Fónad István Kerecsenden, a Nagyaszó dűlőben állította be a Phylazonit-kísérletet. Ez az ültetvény csaknem harmincéves, magyar nemesítésű Zenit fehér borszőlő. A kísérlet szempontjából fontos információ, hogy az egykori téesz-telepítésben a teszt- és a kontrolltőkék között 3 méter a sortávolság.

Tarlóhántás – az első lépés a jövő évi termés felé!

Országszerte javában tart a kalászosok betakarítása. A következő időszak legfontosabb munkája a földeken a tarlóhántás, majd a tarló ápolása, amelynek szakszerűsége alapvetően meghatározhatja az adott terület következő évi termését. Vajon mire kell odafigyelni a tarló művelése során, és hol a helye ebben a talajoltásnak? A kérdésre cikkünkben a cégünk által felkért neves szakértő, dr. Gyuricza Csaba egyetemi docens, a Szent István Egyetem (SZIE) gödöllői Mezőgazdaság- és Környezettudományi Karának dékánja válaszol.

„Errefelé minden egy kicsit hamarabb megtörténik”

A Bács-Kiskun megyei Városföldön tettünk látogatást a közelmúltban. Az összesen mintegy kétezer hektáron növényt termesztő Poly-Fruct Kft. ügyvezetőjével, Polyák Imrével beszélgettünk a Homokhátságon való gazdálkodás nehézségeiről, a talajoltással kapcsolatos tapasztalatairól – és sok minden másról is...

A talajoltás hatásai – mennyi marad a zsebben?

Kísérletek egész sorát végezték már annak kiderítésére, hogy milyen kedvező hatást gyakorol a talajra a Phylazonit. Tudjuk, hogy a talajoltással kijuttatott mikrobák miként tárják fel a tápanyagokat, s azok hasznosulása mennyit lendít a növények fejlődésén, s a hozamokon. De vajon milyen jótékony hatást gyakorol a talajoltás a gazda pénztárcájára? A következőkben leírt két szántóföldi kísérlet eredményei révén, feketén-fehéren kiderül, mennyi marad a zsebben, ha szakszerűen alkalmazzuk a Phylazonit talajoltóanyagot!

Repce: 4,97 t/ha Phylazonittal!

A napokban az utolsó tábláról is betakarították a repcét a Szabadegyházi Agrár Zrt. területein. A gazdaságban a tavaly ősszel vetett repce mindenütt kapott Phylazonit CB-t. Az idei termésátlag hektáronként csaknem nyolc mázsával magasabb a tavalyinál, amikor még nem alkalmaztak Phylazonitot!

Búzában és csicsókában is Phylazonittal

A hazánkban méltatlanul mellőzött haszonnövény, a csicsóka szántóföldi termesztése vonzotta a mezőgazdasághoz Magyar Attilát. A Tolna megyei Nak község határában gazdálkodó partnerünk már két éve sikerrel alkalmazza kukoricában és búzában a Phylazonit CB-t tarlóbontásra. Az idei szezonban először juttatott ki a csicsóka vetőágyába Phylazonit MC-t, és noha messze még a betakarítás, már most látszik, hogy ebben a kultúrában is van helye a talajoltásnak.

„Újra élő talajjal dolgozunk!”

A Fejér megyei Sárbogárdon gazdálkodó partnerünk csak a tényeknek hisz. Ám miután tavaly tavasszal megismerkedett a Phylazonittal, napraforgóban és vetőmag-mustárban is kipróbálta. A kiváló eredmények nyomán az idén újabb kultúrákat vont be a kísérleteibe – és ezúttal sem csalódott!

„Ez itt nem a Hajdúsági-löszhát...”

A Győr-Moson-Sopron megyei Jánossomorján gazdálkodó partnerünk hat éve ismerkedett meg a Phylazonittal. A Mosoni-síkság változatos, és éppenséggel nem mindig „gazdabarát” talajviszonyai közepette ma már el sem tudja képzelni nélküle a növénytermesztést.