Hírek

Hírek oldal
Tanácskozás a környezetkímélő talajművelésről

Tanácskozás a környezetkímélő talajművelésről

October 28,

 Környezetkímélő talajművelési rendszerek Magyarországon – Elmélet és gyakorlat címmel rendeztek szakmai konferenciát 2014. október 27-én. A tanácskozáson az Agrova Kft. is részt vett, cégünk szakmai és fejlesztési vezetője, Szabó István pedig előadást is tartott.

Az MTA Csillagászati és Földtudományi Intézetében megtartott konferenciát a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal és a Budapesti Corvinus Egyetem Kertészettudományi Kara közösen rendezte, a Syngenta támogatásával. A tanácskozás célja, hogy lehetőséget biztosítsanak a környezetkímélő talajművelési rendszerek kutatásával és azok gyakorlati alkalmazásával foglalkozó számos szakterület szakembereinek arra, hogy a témával kapcsolatosan elért eredményeiket bemutassák. A rendezvény egyúttal alkalmat kínált arra is, hogy az elméleti és gyakorlati szakemberek találkozzanak, a problémákat, eredményeiket és a továbblépés lehetőségeit megvitassák.

Az egész napos program keretében – több szakmai szekcióban – számos érdekes és tartalmas előadást hallgathattak meg a résztvevők, a témák legkiválóbb hazai szakembereitől. Az előadók sorában ott volt cégünk szakmai és fejlesztési vezetője, Szabó István is, aki Jens Michelsszel, partnerünk, a Köckerling Magyarország képviselőjével együtt tartott előadást.

Beszámolójuk témája: a forgatás nélküli, mulcsos talajművelés, mint a tarlómaradványok mikrobiális lebontásának leghatékonyabb technológiája. Előadásukban részletezték a mulcshagyó talajművelési technológiának a talajokra gyakorolt pozitív hatásait, a tarlómaradványok jelentőségét, és azt, hogy azok mennyi feltárható, a növények számára hasznosítható tápanyagot tartalmaznak. Mindemellett bemutatták e technológia eszközeit, a legkorszerűbb talajművelő gépeket, és beszámoltak azokról a kísérletekről, amelyeket cégünk szakemberei a Phylazonit talajoltás hatásainak egzakt mérése érdekében végeztek, illetve jelenleg is végeznek.

Vissza a bejegyzésekhez