Hírek

Hírek oldal
Közös elkötelezettség a fenntartható gazdálkodás iránt

Közös elkötelezettség a fenntartható gazdálkodás iránt

February 09,

Czerván György úr, a Földművelésügyi Minisztérium agrárgazdaságért felelős államtitkára és Vértes Tímea, a Mezőgazdasági és Kertészeti Főosztály munkatársa az AGROmashEXPO kiállításon elsőként az Agrova Kft. standját keresték fel.

Magyarország és a Földművelésügyi Minisztérium határozottan elkötelezett a fenntarthatóság, a természeti erőforrások megőrzése és a jó minőségű élelmiszerek – mint az ember egyik alapszükségletének - előállítása iránt. Markáns példája ennek, hogy nálunk az Alaptörvénybe is bekerült az ország GMO mentessége és a közelmúltban a miniszter úr azt javasolta minden Uniós kollegájának, hogy fogjanak össze annak érdekében, hogy az Európai Unió GMO mentes terület legyen.

Vitathatatlan tény, hogy hazánk legértékesebb természeti erőforrása a termőtalaj, amely az ország legnagyobb részén kiváló alapot ad a szántóföldi és s kertészeti termesztésnek. A talajvédelem régi hagyományokkal rendelkezik nálunk és az sem véletlen, hogy a múlt év december 5-én, a Talajok Világnapján, Rómában, a FAO székházában rendezett ünnepségen Magyarország volt az egyik legmarkánsabban megjelenő résztvevő. A minisztérium ünnepélyes keretek között átadott ajándéka az a nagyon szép gödöllői talajszelvény volt, amelyet a Magyar Talajtani Társaság elnök asszonya és a Szent István Egyetem Talajtani tanszékének a vezetője Michéli Erika szakmai irányításával készítettek.

Az államtitkár úr érdeklődéssel hallgatta Vajda Péter, az Agrova Kft. vezetőjének az ismertetőjét a cég talajvédelemmel kapcsolatos munkájáról és terveiről, amelyhez felajánlotta a minisztérium támogatását is. Mindketten egyetértettek abban, hogy a talajvédelem és a fenntartható talajgazdálkodás kérdése abszolút olyan dolog, amely csak közös összefogással valósítható meg. Ebben nyilvánvalóan szerepe és feladata van a szakminisztériumban, a háttérintézményeknek, a szakmai és a szakmaközi szervezeteknek, a talajokkal kapcsolatban érintett cégeknek és végül de talán elsősorban a gazdálkodóknak.

Vissza a bejegyzésekhez