Hírek

Hírek oldal
OMÉK 2015: „A mezőgazdaság jövője a mikrobiológiában van”

OMÉK 2015: „A mezőgazdaság jövője a mikrobiológiában van”

October 01,

Az eddigi legnagyobb standjával jelentkezett az idei, immár 77. OMÉK kiállításon a Phylazonit, a korszerű mezőgazdálkodás és környezettudatos gondolkodás hazai úttörője. Magyarország legnagyobb múltú mezőgazdasági seregszemléjén újfent bebizonyosodott, hogy a jövő agrárgazdasága elképzelhetetlen a talajközpontú termelés és hangsúlyozottan a mikrobiológiai talajjavító technológiák nélkül.

Zöldebb és korszerűbb Magyarországért

Ez az a cél, aminek megvalósításán a Phylazonit dolgozik, többek között a piac és a nagyközönség szakértői informálása útján is.

„A Phylazonit idei OMÉK-megjelenésének középpontjában a Beforgatott jövő című könyvünk második, átdolgozott, frissített kiadása állt. Az egyik kiemelt célunk ezúttal az volt, hogy minél több termelővel megismertessük a kötetet. Sok partnerünknek segítettük a munkáját azzal, hogy megajándékoztuk a könyvvel, de sokan vásároltak is belőle” – számolt be a szeptember 23–27. között Budapesten megrendezett kiállításról Vajda Péter a Phylazonit baktériumkészítmények kizárólagos forgalmazója, az Agrova Kft. ügyvezetője.

Vajda Péter elmondta: szintén fontos akciójuk volt az idén, hogy számos látogatónak adtak bemutató Phylazonit-csomagot, benne kipróbálásra szánt talajoltóanyaggal. Így mindazok, akik eddig nem ismerték a termékeiket, a saját, közvetlen tapasztalaik alapján győződhetnek meg a termékeik jótékony hatásairól.

A modern mezőgazdaság élvonalában

Az eddigi legnagyobb területen berendezett, több újdonságot is felvonultató kiállítóhelyük mind partnereik, mind kollégáik körében nagy tetszést aratott. A seregszemle öt napja alatt a rengeteg vendégük között számos prominens személyiség is meglátogatotta a Phylazonitot.

Így például eljött hozzájukk a Szegedi Gabonakutató Intézet nemzetközi hírű búza- és tritikálé-nemesítője, Bóna Lajos; Feldman Zsolt agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkár; Vértes Tímea, a Vidékfejlesztési Minisztérium vezető tanácsosa; a Gabonatervesztők Országos Szövetsége két vezetője: Vancsura József elnök és Petőházi Tamás elnökhelyettes és még sokan mások.

Hatékonyság és környezettudatos gazdálkodás

“Sok közepes és nagy területen gazdálkodó termelő is járt nálunk, akiket elsősorban a Phylazonit termékei érdekelték, valamint az a szakmai tudás és tapasztalat, amit a cégnél dolgozó szakértők a talajközpontú mezőgazdasági termelés terén az elmúlt évtizedek alatt összegyűjtöttek.

Többször felvetődött a kérdés, hogy vajon ezekhez a speciális ismeretekhez másutt miért nem jutnak hozzá. Erre szerénytelenség nélkül azt tudjuk válaszolni, hogy a növénnyel, a talajjal, a talajélettel, a tápanyag-utánpótlással és a talajbaktériumoknak e téren játszott szerepével a maga összetettségében és mélységében csak azok a cégek foglalkoznak, amelyek mindennapjait az ezzel kapcsolatos kutatások, fejlesztések töltik ki” – mondta Vajda Péter.

Az alternatív mezőgazdaság jövője

Amint az agrármérnök-ügyvezető emlékeztetett rá, komoly elismerés volt – és a baktériumtrágyázás szakmai elfogadtatásának újabb lépcsőjét jelenti –, hogy a Földművelésügyi Minisztérium és a NÉBIH által az OMÉK keretében szervezett konferencia egyik központi témája éppen a baktériumos talajoltás, a talajok mikrobiológiájának szerepe volt. Ez azt jelzi, hogy a legmagasabb szinteken is felismerték a baktériumtrágyázás fontosságát.

„A panelbeszélgetésen egyebek mellett elhangzott, hogy a hazai mezőgazdasági szakigazgatásnak az idén májusban elhunyt meghatározó alakja, Nagy Bálint 2014 szeptemberében, a hazai növényvédelmi állomások alapításának 60. évfordulójára írott levelében azt üzente a résztvevőknek, hogy a mezőgazdaság jövője a mikrobiológiában van. Mindennapi munkánk során azt tapasztaljuk, hogy Nagy Bálint jövendölése helytálló volt, és ezt immár nemcsak azok a termelők ismerik el, akik nap mint nap, évről évre megtapasztalják ezt, hanem a hazai mezőgazdaságra a legmagasabb szinteken befolyással bíró irányítók is” – jelentette ki Vajda Péter.

A Phylazonit sikeres tevékenysége jelzésértűnek tekinthető arra nézve, hogy a 21. századi mezőgazdálkodás olyan természetes, fenntartható és egészségesebb technológiákat követel, amik meg tudnak felelni egy mindinkább bonyolult, problémák tömkeleégvel küszködő kor kihívásainak.

Vissza a bejegyzésekhez