Hírek

Hírek oldal
Gazdálkodjon okosan!

Gazdálkodjon okosan!

March 29,

 

Tudjuk, milyen kedvező hatást gyakorol a talajra a Phylazonit. Tudjuk, hogy a talajoltással kijuttatott mikrobák miként tárják fel a tápanyagokat, és azt is tudjuk, hasznosulásuk mennyit lendít a növények fejlődésén és a hozamokon. De vajon mit jelent mindez a pénztárcánkra nézve? Szántóföldi kísérleteinkből feketén-fehéren kiderül, mi marad a zsebben, ha szakszerűen alkalmazzuk a Phylazonit Talajoltót.

A Fejér megyei Enyingi Agrár Zrt. szántóföldjein Sziládi József szakmai vezetésével fogtak tudományos kísérletbe. A vizsgálatba öt darab, egyenként 50 hektáros táblát vontak be. Az agrotechnika, a műtrágyadózis és a növényvédelmi eljárások megegyeztek, de a legszerencsésebb táblát Phylazonit Talajoltóval is kezelték.  Ősszel egyik területen sem végeztek talajmunkát, ahogyan a táblák műtrágyát sem kaptak, ugyanis télen itt tárolták az előzi évi cukorrépatermést.

A kukorica után ősszel búzát vetettek a területre. A gazdaság gyakorlatának megfelelően a táblákból a tél végén talajmintákat vettek, melyeket akkreditált talajtani laboratóriumban vizsgáltattak be. Kiderült, a Phylazonittal kezelt 50 hektáros tábla gazdagabb tápanyagokban a többi területhez képest, ezért a hektáronkénti 6,5 tonnás hozam eléréséhez itt átlagosan 40 kilogrammal kevesebb műtrágyát kellett kiszórniuk.

„A hektáronkénti 300 kilós többlettermésből és a műtrágya-megtakarításból a gazdának összesen 1 215 000 forint többletbevétele lett” – összegez a régióban dolgozó tanácsadónk, Kovács Zsolt, aki a kísérlet minden fázisát végigkísérte.

 

Enyingről irány Szabadegyháza

A kezdeti sikereken felbuzdulva szabadegyházi partnerünk ezúttal átfogóbb kísérletre vállalkozott. A Szabadegyházi Agrár Zrt. háza táján most arra keresték a választ, hogy azonos feltételek mellett miként változnak a kukorica termésátlagai, ha a kísérleti területet Phylazonit Talajoltóval kezelik, de a műtrágyaadagot felére csökkentik. A Trexler Ferenc növénytermesztési vezető felügyelete alatt végzett kísérletben nem két – egy kezelt, és egy kezeletlen – parcella, hanem fél tucat különálló tábla vett részt, így a vizsgálat eredménye jóval átfogóbb képet adott, mint a gyakoribb, kétparcellás kísérletek.

Summa summarum

A vizsgálat bebizonyította, hogy az enyingi és a szabadegyházi út is könnyedén járható. A gazda, illetve a növénytermesztési vezető minden esetben maga döntheti el, hogy a Phylazonit alkalmazása mellett csökkenti a műtrágyaadagot, vagy marad a megszokott dózisoknál. „Ugyanakkor a döntés előtt érdemes talajvizsgálatot végeztetni az akkreditált szakintézményi laboratóriumok egyikében. Így pontosan kiderül, hogy a megcélzott terméseredmény eléréséhez mennyi tápanyag hiányzik a talajból” – tanácsolja Kovács Zsolt.

Vissza a bejegyzésekhez