Hírek

Hírek oldal
IDÉN IS ÁTADTÁK A „MAGYAR GABONATERMESZTÉSÉRT” DÍJAKAT

IDÉN IS ÁTADTÁK A „MAGYAR GABONATERMESZTÉSÉRT” DÍJAKAT

April 18,

 

Interjú a GOSZ-díjról Vajda Sándorral, az Agrova Kft. ügyvezetőjével

„A díj elsődleges és legfontosabb célja, hogy azokat a mezőgazdasággal foglalkozó embereket díjazzák, akik sokat tettek a magyar gabona termesztéséért. A Gabonatermesztők Szövetségén belül lévő egyszerű termelők javaslata és véleménye, valamint szakmai információk alapján évente 10-15 embert választanak ki erre a díjra azok közül, akik a legjobbak ebben az országban a gabonatermesztés területén. A szövetség Kuratóriuma hozza meg ezt a döntést.

Vajda Sándor egész életében a mezőgazdaságért dolgozott, minden egyes megmozdulása arról szól, hogy a közösséget, a gazdálkodókat és a növénytermesztésen keresztül az egész mezőgazdaságot szolgálja” – fogalmazott Vancsura József, a Gabonatermesztők Országos Szövetségének elnöke.

Az alábbi interjúból kiderül, hogy miképp vélekedik Vajda Sándor a GOSZ-díjról, a munkájáról és a mezőgazdaság jövőjéről.

a vásárlók, fogyasztók számára is előnyös. A jó talajból egészségesebb élelmiszerek állíthatók elő, azaz mi is egészségesebben tudunk táplálkozni. Biztos vagyok benne, hogy ez a helyes irány, amely remélhetőleg egyre inkább érvényesül a jövőben, a mezőgazdaságban.

Véleménye szerint miben rejlik az agrárium és a gabonatermesztés jövője?

Meggyőződéssel vallom, hogy a mezőgazdaság fejlődésének, a 21. századi intenzív növénytermesztésnek kulcskérdése a célirányos kutatási eredményekre alapozott mikrobiológiai készítmények mezőgazdasági termelésben történő felhasználása, és szakszerű, tudatos alkalmazása. A baktériumtrágyázás a mezőgazdasági termelés megkerülhetetlen tényezőjévé kell, hogy váljon ugyanúgy, mint a talajművelés, vetés, tápanyagellátás vagy a növényvédelem. Minél előbb kezdenek el a termelők a talajközpontú szemlélettel foglalkozni, annál előbb tudunk költséghatékonyabban és jövedelmezőbben gazdálkodni.

 

Miképp foglalná össze munkájának legfontosabb célját?

Az elmúlt évtizedekben leromlott, savanyodott talajainkban a káros penészgombák sajnos egyre nagyobb koncentrációban vannak jelen. Ennek jelzésére szolgálnak a különböző termelői tapasztalatok. Itt elsősorban a tejelő tehenészeteknél a kukoricasiló vagy a lucerna nagyobb aflatoxin-tartalmának megjelenésére gondolok, amely már átvételi gondokat jelent.

Azért vágtunk bele minden erőnkkel a toxin elleni küzdelembe, hogy megvédjük a talajt és ezáltal növényeinket a penészgombáktól. Célunk az, hogy egyre kevesebb toxin jelenjen meg a termékekben, akár búza, akár kukorica vagy tej termeléséről beszélünk. Mindennek kulcskérdése a talajközpontúság, azaz a talajt élő közegként kezelő gazdálkodásra való áttérés. Hiszem, hogy ez teheti eredményessé a mezőgazdasági termelést.

 

Magyar Gabonatermesztésért Díjban részesültek 2016-ban továbbá:

Feczák János (Csongrád megye),

Dr. Aponyi Lajos (Fejér megye),

Dr. Tóth László (Győr-Moson-Sopron megye),

Várföldi Lajos (Győr-Moson-Sopron megye),

Rezes Gábor (Hajdú-Bihar megye),

Dr. Murányi István (Heves megye),

Márvány István (Jász-Nagykun-Szolnok megye),

Bori János (Jász-Nagykun-Szolnok megye),

Szilágyi László (Jász-Nagykun-Szolnok megye),

Hegyi Tivadar (Somogy megye),

Guth István (Tolna megye),

Soltész Gyula (Tolna megye).

 

A díjazottaknak gratulálunk és munkájukhoz további sok sikert kívánunk!

Vissza a bejegyzésekhez