Hírek

Hírek oldal
Kiemelkedő eredmény repcében a Phylazonittal

Kiemelkedő eredmény repcében a Phylazonittal

July 20,

 

Figyelemre méltó eredményt produkált a repce a békés megyei Agro-Déló Kft. földjein. A súlyos jégkár ellenére is közel 4,5 tonnás üzemi átlag elismerést érdemel. Az elemekkel dacoló teljesítményt a jókor, okszerűen alkalmazott Phylazonit tette lehetővé.

A repce és a búza maradványait is Tarlóbontóval kezeljük – tekint előre a növényvédő szakmér­nök. A repcét általában őszi búza után vetik, így ezeken a területeken rögtön az aratás után meg­kezdik a tarlóművelést. „A tarlóhántást végző tárcsára szerelt kijuttató szerkezettel Phylazo­nit Tarlóbontót szórunk a talajra, és rögtön be is forgatjuk. Ezt követően 35-60 cm mélységben fellazítjuk a talajt, és jöhetnek ismét a tárcsák. Majd várjuk az esőt, hogy augusztus végén elvethessük a repcét.”

Az Agro-Déló Kft. az idei szezonra is beállított egy Phylazonit kísérletet Rapool hibridekkel. „Mi eddig a repce vetésterületén csak az elővetemény tarlójának kezelésére használtunk bak­tériumkészítményt, de a kísérleti területen ezúttal a Phylazonit Talajoltót is próbára tettük. A Rapool repcefajták reakcióit 30 cm mélységben lazított kötött feketeföldön, hibridbúza elővetemény után hasonlították össze. Az üzemi gazdálkodást hektáronként 15 liter Phylazonit Talajoltóval egészítet­ték ki, amit rugókapás kombinátorral kevertek a magágyba. Ősszel, vetés előtt a terület 2 mázsa 10-26-26 NPK komplex műtrágyát kapott, majd február végén és március közepén hektáronként 2,5-2,5 mázsa ammónium nitrátot szórtak ki. A parcellák méretei 0,6 és 0,7 hektár között alakultak. Az adatok önmagu­kért beszélnek: a kísérlet kontroll területein 5,58 t/ha kombájn tiszta hozamot, a baktériummal kezelt terü­let 6,11 t/ha átlaghozamot produkált, de akadt olyan kísérleti parcella is, ahol a 6,49 t/ha termést értünk el. A Phylazonit átlagosan 45 350 forint többletnyereséget termelt hektáronként.

Talajoltás mostoha körülmények között

Az őszi káposztarepcét már betakarították. „Ezt a növényt tavaly 170 hektáron vetettük, és mindenütt alkalmaztunk Phylazonitot. A hektáronkénti 4,4 tonnás átlagtermés ezen a vidéken igen szép eredménynek számít, nem beszélve arról, hogy 40 hektáron 30 százalékos, a többi területen pedig 10 százalékos jégkárral is meg kellett küzdenünk.” – mondja az ügyvezető. A repce tehát nagyon szépen termett, bár a gazdaság vezetője azért arra is felhívja a figyelmet, hogy ezen a kedvezőtlen adottságú vidéken az önköltségek fedezéséhez csaknem 4 tonnás hektáronkénti hozamra van szükség. „De legalább nyereséget produkáltunk! A repce egyelőre még a tárolókban van. Most arra várunk, hogy minél jobb áron tudjuk értékesíteni.”

Vissza a bejegyzésekhez