Hírek

Hírek oldal
Sorközművelés Phylazonittal

Sorközművelés Phylazonittal

May 16,

 

A tavaszi kapásnövények sorközművelését a kelést követő négy-öt hét után kezdjük el. A jelenlegi csapadékos időjárás ideális körülményt teremt a talajbaktérium készítmény alkalmazásának. A magasabb hozam, a biztonságos és jövedelmező termelés érdekében a sorközművelés során juttassunk ki Phylazonit baktériumkészítményt!

Az országban február vége, március eleje hozta a tél leghidegebb időszakát. Átmeneti enyhülés után március második felében újabb hideghullámot tapasztaltunk. Áprilisban ugyanakkor gyors, erőteljes és tartós felmelegedés indult el Ezzel együtt lassan itt az ideje a napraforgó és a kukorica tavaszi sorközművelésének.

„A kapásnövények (pl. napraforgó, kukorica) meghálálják a sorközművelést, mivel annak gyomirtó hatása mellett a talaj felső rétegét is átszellőztetjük, és a kapillárisokat elvágva megakadályozzuk a mélyebb talajrétegek kiszáradását. Ilyenkor a felső 5-10 centiméteres rétegbe baktériumokat injektálva, azok a növény gyökérzete által intenzíven átszőtt rétegébe kerülnek, itt tudnak aktívabb talajéletet jobb tápanyag hasznosulást előidézni.” mondja Phylazonitot forgalmazó Agrova Kft. szakmai vezetője, Holopovics Zoltán.

A kukorica és a napraforgó állomány sorközművelésekor a sor mellett járó kapához vezessük ki a Phylazonitot, mert ez így közvetlenül a kultúrnövény gyökeréhez kerül. Jellemzően ezzel a munkaművelettel tápanyagpótlást is szoktunk végezni. Az így kijuttatott műtrágyák hasznosulását mindenképpen növeli a gyökérzeten felszaporodó baktérium tömeg. Szilárd műtrágyák használatakor mivel két különböző rendszeren keresztül adagoljuk a műtrágyát és a baktériumtrágyát a készítmények együttes alkalmazása nem jelent kockázatot. Abban az esetben, ha folyékony műtrágyával és baktériumtrágyával keveréket szeretne képezni, keresse tanácsadóinkat, akik egyedi tanácsadással segítik a termelőket.

Az élénk talajélet kedvező hatásainak köszönhetően a növények tápanyag ellátása kiegyensúlyozottá válik, ezáltal ellenálló képességük nő, életerősebbek lesznek, a gyökérzetet stimuláló hatás miatt gyökerük mélyrehatóbb és szerteágazóbbak, aminek eredményeként jobban ellenállnak az aszálynak, a kár- és kórokozóknak így 8-15%-kal magasabb hozamot képesek elérni.

Vissza a bejegyzésekhez