Hírek oldal

150 év a növénynemesítésben és 18 a talajoltásban

Nekünk, magyaroknak kétségtelenül van mire büszkének lenni, legyen szó akár a növénynemesítésről, akár a termőtalaj „életének, egészségének és termőképességének” a fenntartásáról. Ez a két terület a 21. században a mezőgazdaság fókuszába került, hiszen egyértelmű lett, hogy nem a kémiai, hanem a biológiai fejlesztések szolgálhatják hatékonyan a fenntartható gazdálkodást.

2015 – A Talajok nemzetközi éve

 Egészséges talajokat az egészséges életért – ezzel a mottóval indul útjára 2015-ben A talajok nemzetközi éve, amely felhívja a figyelmet a tudatos és fenntartható talajművelés, tápanyag-gazdálkodás, és a nemzetközi összefogás fontosságára – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) az MTI-vel december 5-én, A talaj világnapján.

Tanácskozás a környezetkímélő talajművelésről

 Környezetkímélő talajművelési rendszerek Magyarországon – Elmélet és gyakorlat címmel rendeztek szakmai konferenciát 2014. október 27-én. A tanácskozáson az Agrova Kft. is részt vett, cégünk szakmai és fejlesztési vezetője, Szabó István pedig előadást is tartott.

„A számokkal győzött meg igazán a Phylazonit”

A Tolna megyei Attalán gazdálkodó partnerünk földjén az idén kimagasló eredményt produkált a napraforgó. A 4,8 tonna/hektáros hozam elérésében Hambuch Árpád szerint alapvető szerepet játszott a Phylazonit talajoltás alkalmazása.

A siker kulcsa: okszerű alapművelés

 A napraforgó már „lejött a földekről” ezekben a hetekben már a kukoricát aratják. A következő időszak legfontosabb feladata az őszi alapművelés, ami nagyban meghatározhatja a jövő esztendő sikerét. Mi mindent érdemes szem előtt tartanunk annak érdekében, a következő kultúra számára optimális viszonyokat, élettel teli talajt biztosítsunk? Erről kérdeztük a téma egyik legkiválóbb hazai szakértőjét, dr. Gyuricza Csaba egyetemi docenst.

A Phylazonit a Bábolnai Gazdanapokon

 Az ország egész területéről vártuk partnereinket és érdeklődő vendégeinket a szeptember 10.–13. között megrendezett 29. Bábolnai Nemzetközi Gazdanapokon. Noha az időjárás nem mindig fogadta kegyeibe a rendezőket és a résztvevőket, a Phylazonit munkatársai mégis sikeresként könyvelhették el a négynapos eseményt.

Tarlóbontás talajoltással

Azokban a gazdaságokban, ahol a betakarítás után nem kerül istállótrágya a talajba, ott a bedolgozott szalma és a különböző szármaradványok jelentik az utóvetemény számára a legjelentősebb szervesanyag- és biológiai tápanyag-forrást. Ahhoz azonban, hogy ezek az anyagok hasznosulhassanak, egészséges, élénk talajéletre van szükség. Ezt biztosíthatjuk azáltal, hogy a tarlóbontáshoz segítségül hívjuk a Phylazonit baktériumtrágyában található mikroorganizmusokat.

Energia Humin: lendületbe hozza a kapásnövényeket

A kapásnövényeknek virágzás előtt különösen fontos az optimális tápanyagellátás, hiszen ez alapvetően meghatározhatja a magas hozamot és a jó minőségű termést. Ezt a célt a leghatékonyabban és leggazdaságosabban az Energia Humin lombtrágya segítségével érhetjük el.

A szőlőben is bizonyít a Phylazonit

A Phylazonit talajoltás szőlőben való alkalmazásával kapcsolatos kísérletbe kezdett az elmúlt évben tanácsadó kollégánk. A tesztek ugyan még javában zajlanak, ám az első eredmények kifejezetten biztatók!

Nógrád és Heves megyében dolgozó tanácsadónk, Fónad István Kerecsenden, a Nagyaszó dűlőben állította be a Phylazonit-kísérletet. Ez az ültetvény csaknem harmincéves, magyar nemesítésű Zenit fehér borszőlő. A kísérlet szempontjából fontos információ, hogy az egykori téesz-telepítésben a teszt- és a kontrolltőkék között 3 méter a sortávolság.

Tarlóhántás – az első lépés a jövő évi termés felé!

Országszerte javában tart a kalászosok betakarítása. A következő időszak legfontosabb munkája a földeken a tarlóhántás, majd a tarló ápolása, amelynek szakszerűsége alapvetően meghatározhatja az adott terület következő évi termését. Vajon mire kell odafigyelni a tarló művelése során, és hol a helye ebben a talajoltásnak? A kérdésre cikkünkben a cégünk által felkért neves szakértő, dr. Gyuricza Csaba egyetemi docens, a Szent István Egyetem (SZIE) gödöllői Mezőgazdaság- és Környezettudományi Karának dékánja válaszol.