Európában egyre csökken a vegyszeres növényvédelem eszköztára

Európában egyre csökken a vegyszeres növényvédelem eszköztára

Európában egyre csökken a vegyszeres növényvédelem eszköztára, ugyanakkor növekszik a biológiai megoldásoké. Ugyanígy észlelhető a talaj szervesanyag-készletét feltáró, a növény gyökerét stimuláló biológiai készítmények számának növekedése – ezek az ásványi műtrágyák mennyiségének csökkenthetőségét ígérik.
Az uniós tagállamok állandó képviselői – több éves előkészületet követően – végre jóváhagyták az Európai Parlamenttel kötött, a termésnövelő anyagok uniós forgalomba hozataláról szóló új szabályokra vonatkozó megállapodást – közölte az uniós tanács a múlt héten.

A tájékoztatás szerint a rendelet harmonizálja a – szerves vagy másodlagos nyersanyagokból készülő – termésnövelő anyagokra vonatkozó előírásokat, és ezzel új lehetőségeket teremt ezen anyagok nagyüzemi előállítására. A rendelet értelmében a CE-jelöléssel ellátott uniós termésnövelő anyagoknak meg kell felelniük bizonyos követelményeknek ahhoz, hogy az uniós belső piacon szabadon forgalomba helyezhetők legyenek. E követelmények többek között:

  • a szennyező anyagok legmagasabb megengedett szintjére,
  • az összetevők meghatározott kategóriáinak alkalmazására
  • és a címkézésre vonatkoznak majd.

De mit jelent ez számunkra?

A versenyhelyzet kialakulása mindig szükséges a fejlődéshez. A piac ilyen módon történő liberalizációja természetesen felvet kérdéseket, ám úgy gondoljuk, alapvetően nincs okunk félelemre. A rendelet értelmében – tudomásunk szerint – csekély számú törzs kaphat első körben „zöld utat”. Asszociatív és szabadonélő N kötő törzsek, pillangósokkal szimbiózisban élők, illetve mikorrhiza gombák azok, melyek a belső piacon CE jelzéssel szabadon forgalmazhatók lehetnek. Természetesen a rendelet értelmében az engedélyezett mikroorganizmusok köre folyamatosan bővülhet – bár a feltételek szigorúak-, sok időnek kell még eltelnie, mire a változások érezhetőek lesznek.

Mi kifejezetten örülünk, ha megfelelő szintű “konkurenciák” lépnek be a piacra, hiszen az Phylazonit Kft-nek nincs mitől tartania. Kellő mértékű fejlesztési háttérrel rendelkezünk, saját laborral, mikrobiológusokkal, saját üzemmel és egy szakmailag felkészült tanácsadói hálózattal. Együtt működünk egy szaktanácsadói rendszerrel, készen van a sebesség függvényű kijuttató szerkezetünk és végstádiumban van a precíziós kijuttatónk.

Úgy látjuk, a mikrobiális készítményekkel kapcsolatos ismeretek, tudásanyag bővülése – mind a termelők, mind az előállító cégek oldaláról – a piac tisztulását eredményezheti. Lehetséges, hogy az egyszerűbb, a piaci igényeknek alig vagy egyáltalán nem megfelelő, külföldi készítmények magyarországi megjelenésével „felhígulhat” a hazai piac, ám kellő felvilágosító munkával el tudjuk érni, hogy a hazai termelők különbséget tudjanak tenni az igényeiket kielégítő, komoly szakmai háttérrel rendelkező cégek és készítményeik, illetve a kedvező piaci környezetet kihasználó, ám elavult, vagy akár használhatatlan termékeket kínáló cégek és portékájuk között.

A termelői tudatosság az ami el fogja dönteni, hogy bekerülnek e a piacra nem megfelelő termékek. Ha a termelő megnézi az adott termék mögött lévő céget, annak szakmai múltját, gyártó és labor hátterét, tanácsadói hálózatát és felkészültségét stb. akkor pontosan el fogja tudni a jövőben is dönteni, hogy kivel szabad kezdenie és kivel nem. Ár kérdésben is van egy szint, ami alatt nem lehet megfelelő minőségű baktérium vagy gomba készítményeket piacra hozni, ha a termelő figyeli a piacvezető cégek árképzését, akkor abból pontosan látni tudja, hogy milyen árszint alatt nem szabad baktérium készítményt vásárolnia, véli Vajda Péter, a Phylazonit Kft ügyvezetője.

www.agrarszektor.hu

2019-04-05T11:34:22+00:00