Napraforgó technológia

Napraforgó technológia

A napraforgó a búza és a kukorica után a harmadik legnagyobb területen termesztett növényünk. A jövedelmezőséget döntően befolyásolja, hogy mennyire költséghatékony és adaptálható az alkalmazott technológia.

A napraforgó a betegségekkel szembeni fogékonysága miatt nagyon igényes a vetésváltásra. Önmaga és hasonló kórokozókra érzékeny növények után 6 évig nem célszerű visszavetni. A gyakorlat azonban azt mutatja, hogy a gazdák előszeretettel preferálják a kalászos – repce – kalászos – napraforgó vetésforgót, ez azonban komoly visszafertőződést idézhet elő.

A Phylazonit Technológia a fentiek tükrében jelentős segítséget nyújthat az eredményes napraforgó termesztésben.

Tápanyagfelvétel fokozás és gyökérvédelem

Talajoltással speciális, növény növekedést serkentő és tápanyag-mobilizáló baktérium törzseket juttatunk a talajba, hozzásegítjük a növényünket a hatékony tápanyagfelvételhez.

Talajregeneráló készítmény használatával – a benne található biokontroll baktériumok miatt – pedig védelmet nyújtunk a gyökér gombás fertőződéseivel szemben.

A Phylazonit Talajoltó baktériumtörzsei elősegítik a csírázó növény gyökeresedését, növényi hormonok termelnek, tápanyagokat kötnek meg és mobilizálnak. A víz és tápanyagigényes napraforgó esetében óriási jelentőséggel bír a kezelés hatására bekövetkező dúsabb, mélyebbre hatoló, több oldalgyökeret eresztő gyökérzet, mivel ezáltal több tápanyagot és vizet tud felvenni minden fenofázisában a növény. Az egyenletesebb keléssel, vastagabb szárral, magasabb és szemmel láthatóan homogénebb növényállománnyal lehetőségünk nyílik a termesztett hibridek genetikai potenciáljának messzemenő kihasználására.

A Phylazonit Talajregeneráló készítmény megvédi a csírázó növényt a gombás fertőzésektől, a gyökeresedést segíti, baktériumtörzsei számos antibiotikum-jellegű anyagot termelnek. Mindemellett a szerves formában található tápanyagok feltáródását is elvégzik, szervetlen, vízoldható, a növények számára már felvehető formává alakítva azokat. A készítmény alkalmazását alacsonyabb kémhatású (pH-5,5-6,5) talajokon, illetve szűk vetésforgó esetén javasoljuk.

Növénykondicionálás

A napraforgó fejlődésére kedvező hatással vannak a mikroelem-tartalmú levéltrágyák, melyek az asszimiláció intenzitásának fokozása mellett a talajba juttatott hatóanyagok felhasználását is hatékonyabbá teszik.

Napraforgó technológia

Az Energia Humin a benne lévő huminsav kelátképző tulajdonságának köszönhetően kiemelkedő szerepet játszik a tápelemek megkötésében, hasznosulásában, illetve induló lombkezelésként (3-4 leveles állapottól) – 5 l/ha dózistól – a klimatikus és növényvédő szer okozta stresszhatás (pl. perzselés, sárgulás) csökkentésében.

A napraforgónak, mint olajos növénynek az egyéb mikroelemek mellett fokozott szüksége van bórra és kénre. A bór kulcsfontosságú a termékenyülésben. Energia Bór termékünk magas bór tatalmánál fogva alkalmas a napraforgó bór mikroelem pótlására. Kijuttatatását 6-8 leves állapotban, illetve a csillagbimbós állapothoz minél közelebb (esetlegesen növényvédő szeres kezeléssel egybekötve) ajánljuk 2 l/ha dózisban, alkalmanként.

Talajaink jelentős része kénnel viszonylag rosszul ellátott. Kénhiányos állapotban jelentős hajtásnövekedés lassulással, termés kieséssel számolhatunk. Kénpótlásra javasoljuk ammónium-tioszulfátból és karbamidból álló Energia Kén lombtrágyánkat 2-4 l/ha dózisban, mely használatával megelőzhetjük a kénhiány tüneteit, illetve azok megjelenésekor pótolhatjuk e fontos tápelemet.

8-10 leveles állapottól csillagbimbós állapotig használható az Energia lombtrágya családunk magas nitrogén tartalmú terméke. Az Energia Plusz lombtrágyában lévő magas nitrogén hatóanyag kiemelten hasznos lehet az intenzív fejlődési szakaszokban, a magnézium és vas segít a fotoszintézis, klorofil képzés és a fehérje szintézis folyamataiban. A termékben lévő 6 mikroelem (B, Cu, Fe, Mn, Mo, Zn) hozzájárul a jelentős mennyiségben kijuttatott makroelem hasznosuláshoz.

Talajszerkezet javítás, lebontás és humifikáció

A szár- és gyökérmaradványok elbontásával felszabadítjuk a bennük lévő tápanyagokat, ugyanakkor hozzájárulunk egy intenzív talajélet kialakulásához.

A Phylazonit Tarlóbontó készítmény a tarlómaradványok látványos, gyors lebomlását teszi lehetővé, amely azontúl, hogy a talaj tápanyagkészletét növeli, megkönnyíti a talajművelési, vetőmagágy készítési munkák elvégzését. A szár- és gyökérmaradványok elbontásával felszabadítjuk a bennük lévő tápanyagokat, ugyanakkor hozzájárulunk egy intenzív talajélet kialakulásához.  Mivel a napraforgó az utóveteményre csírázásgátló hatással bír, a szárbontást ez okból is célszerű támogatnunk.

Készítményünket 15-20 l/ha dózisban a szármaradványokra permetezve, irányított módon segíthetjük a könnyen lebomló szerves anyagok tápelemeinek átalakítását, felvehetővé tételét, míg a mikrobiális bontásnak ellenálló szerves anyagok a humuszosodási folyamatok (stabil szénformák) kiindulási anyagai lesznek.

Keresd tanácsadóinkat,
vagy vásárold meg a terméket
kényelmesen a webshopból!