Repce technológia

Az őszi káposztarepce termesztése az elmúlt években növekvő tendenciát mutatott, köszönhetően annak, hogy egy magas technológiai szint megvalósulása esetén, stabil jövedelmezőséget tud biztosítani.

Talajszerkezet javítás, lebontás és humifikáció

A szár- és gyökérmaradványok elbontásával felszabadítjuk a bennük lévő tápanyagokat, ugyanakkor hozzájárulunk egy intenzív talajélet kialakulásához.

A repce optimális előveteményei a kalászos gabonák, és mivel maga is kiváló előveteménye a kalászosoknak, a vetésszerkezetben gyakorta két kalászos közé kerül. A betakarított gabonatarló maradványainak irányított bontása Phylazonit Tarlóbontó készítmény használatával jelenti a technológia első lépését.

A tarlómunka során, amikor a szármaradványok 60-70%-át a talajba keverjük – leggyakrabban szántóföldi kultivátor vagy tárcsa használatával – a Phylazonit Tarlóbontó készítményt a baktériumok számára tápanyagot jelentő szármaradványra kell juttatni, majd ezt követően azonnal a talajba keverni. A tarlóbontó készítményt a lebontási folyamatok célzott irányítása és felgyorsítása miatt szükséges használnunk. Kijuttatása 10-15 l/ha dózisban ajánlott.

Új talajkondicionáló készítményünk az Energia Soil, jelentős humin- és fulvosav, valamint mikro- és makroelem tartalmánál fogva a növények produktivitása mellett a talajszerkezetre, és a talajéletre is kedvező hatással van. Az 5-10 literes hektáronkénti dózisban kijuttatott készítmény termésnövelő és termésbiztonságot fokozó hatással bír.

Tápanyagfelvétel fokozás és gyökérvédelem

A repcetermesztés sikerességét számos tényező együttesen határozza meg (termőhely, időjárás, fajta és hibrid, agrotechnológia, növényvédelem, stb.) A magas hozamokat mindezekkel együtt erőteljes gyökérzettel és gazdagon elágazó növényekkel tudjuk realizálni. A jól fejlett gyökérzet fokozza a növények állóképességét, tápanyagfelvevő képességét, szárazságtűrő képességét, az erőteljes oldalhatásokat hozó növények pedig sok értékes becőt nevelnek.

Phylazonit Talajregeneráló készítményünk speciális baktériumtörzsei hormontermelésük révén serkentik a gyökeresedést és gyorsítják a csíranövény fejlődését. Másrészről anyagcsere folyamataik révén olyan antibiotikum-szerű vegyületeket termel­nek, melyeket a talajlakó káros gombák élettevékenységét akadályozzák.

A repce termesztés esetében – a talaj víztartalmának megőrzése érdekében – mind nagyobb területen jellemző a forgatás nélküli talajművelés. E technológia esetében az elővetemény esetleg gombákkal fertőzött szár- és termésmaradványai abban a rétegben maradnak, amelybe később a vetőmag kerül. Ebben a környezetben kiemelten fontos, hogy támogassuk a kultúrnövényünk kezdeti fejlődését, tápanyagfelvételét, és patogén szervezetekkel szembeni küzdelmét.

Phylazonit Talajregeneráló készítményünket magágykészítéssel, vagy a modern vetőgépek esetében a talajművelést végző tárcsasor elé szerelt kijuttató használatával, vetéssel egy menetben keverjük be a vetés mélységébe, 15 l/ha dózisban.

A repce számos kórokozója közül az egyik legjelentősebb a fehérpenészes rothadás. A talajban éveken át fertőzőképes kórokozó miatt a repcét önmaga és egyes kultúrnövények után (pl. a napraforgó, a repce és a szója) 5-6 évnél korábban nem tanácsos ugyanarra a területre vetni. Amennyiben ez bármely oknál fogva nem tartható, illetve a repcével közös kórokozóval bíró kultúra termesztésénél, 2021-ben bevezetésre kerülő új termékünk, a Phylazonit Rizo használatát javasoljuk önállóan, vagy Talajregenerálóval egy időben kijuttava.

A Phylazonit Rizo alkalmazását ajánljuk továbbá azokon a területeken, ahol visszatérő problémát jelentenek bizonyos gombakártevők

Növénykondicionálás

A sikeres technológia újabb sarokköve az állomány szárba indulásának szabályozása. A téli fagykár kiküszöbölésére a megfelelő gyökér vastagság és gyökérhossz alapvető fontosságú.

Még ősszel célszerű a növény mikroelem igényét is kielégítve, 5 l/ha dózisban Energia Humin növénykondicionáló készítményünk kijuttatása, annak érdekében, hogy egészséges és kiegyensúlyozottan táplált növényt küldhessünk a télbe.

A tavaszi növényvédelmi munkáknál a szerek okozta streszszhatás csökkentésére javasoljuk az Energia Humin ismételt használatát, majd az intenzív növekedés megindulásakor a magasabb nitrogén- és 6 mikroelem-tartalmú Energia Plusz termékünket 30 l/ha dózisban. Ez esetben nem csak a készítmény hatóanyagaival számolhatunk, hanem a lombtrágya stimuláló hatásával is, melynek okán megnövekszik a gyökéren felvett tápanyagok mennyisége is.

A repce fajlagos bórigénye jelentős. A bórnak kiemelt szerepe van a növények sejtfalképződésében, ami természetesen hatással van a gyökérképzésre is. A szállítószövetek épsége és a fejlett gyökérrendszer alapfeltétele a megfelelő tápanyagfelvételnek és az elvárt terméshozamoknak.
A bór emellett részt vesz a szénhidrátok anyagcseréjében, befolyásolja a különböző szervekbe történő optimális szállításukat, illetve a virágok fejlődésében és terméskötődésben is nélkülözhetetlen.

Energia Bór  lombtrágyánk magas – 150 g/l – bórtartalmánál fogva tökéletes választás a repce őszi és tavaszi bór pótlásában. Ősszel 4-8 leveles állapotban alkalmanként 1 l/ha dózisban, két alkalommal, majd tavasztól a bimbók megjelenésétől virágzásig hasonló dózisban, két alkalommal javasoljuk kijuttatását, a tökéletes hasznosulás érdekében.

A télállóság és a növények általános kondíciójának javítására ajánljuk Energia Cink lombtrágyánk kijuttatását 2-4 liter hektáronkénti dózisban.

Energia Kén lombtrágyánk jelentős kéntartalmánál (57 m/m% SO3) fogva biztosítja a magas kén-igényű repce erőteljes fejlődését, illetve a maximális hozamot és beltartalmat.

Kijuttatását – különösen kénhiányos talajokon – kora tavasztól zöldbimbós állapotig ajánljuk 3-5 l/ha dózisban. Az olajtartalom növelése céljából kijuttatott Energia Kén lombtrágya hektáronkénti dózisa 2-4 liter.

Keresd tanácsadóinkat,
vagy vásárold meg a terméket
kényelmesen a webshopból!