Kukorica technológia

A kukorica termesztése során a jövedelmező termésátlagok elérése a termőhely adottságaitól jelentős mértékben függ, hiszen a kukorica igényes a talaj szerkezetével, tápanyag- és vízszolgáltató képességével szemben.

Kevésbé igényes viszont az előveteményre, így a növényi sorrendbe jól beilleszthető. A kalászos növények nagy termőterülete miatt jellemzően az őszi kalászosok után kerül vetésre. Sokszor monokultúrában is termesztik, de ez a talaj kizsigerelését, kiszárítását, valamint a gyomok és a kórokozók felszaporodását eredményezheti, ami – évjárattól és tápanyag utánpótlástól függően – ellehetetleníti a gazdaságos termesztés megvalósulását.

A Phylazonit Technológia a megfelelő agrotechnikával, szerves anyag gazdálkodással, a talajbaktérium készítmények rendszeres alkalmazásával jelentősen hozzásegít az erős gyökérzetű, és ellenálló növényi állomány kialakulásához, a talajszerkezet javítása révén pedig a talaj nedvességének megőrzéséhez, a visszaforgatott szerves anyagokban lévő tápanyagok hatékony feltáródásához. Ezen folyamatokkal hatékonyan csökkenthető az egy hektárra vetített inputanyag költség, ami a jövedelmező termesztés alapja.

Tápanyagfelvétel fokozás és gyökérvédelem

Talajoltással speciális, növény növekedést serkentő és tápanyag-mobilizáló baktérium törzseket juttatunk a talajba, hozzásegítjük a növényünket a hatékony tápanyagfelvételhez.

Talajregeneráló készítmény használatával – a benne található biokontroll baktériumok miatt – pedig védelmet nyújtunk a gyökér gombás fertőződéseivel szemben.

A Phylazonit Talajoltó a kukorica egyébként is dús bojtos gyökérzetét erősebbé teszi, így a gyökérszőrök kolonizálásával még hatékonyabban tudja felvenni a tápanyagokat. A vetéssel egy menetben kijuttatott készítmény mikroorganizmusai már a csíranövény fejlődésének kezdetétől támogatják növényi hormon- és vitaminok előállításával a növényeket, biztosítva optimális fejlődésüket. A nitrogénkötő, foszfor és mikroelem-mobilizáló baktériumtörzsek szerepe a tápanyagigényes kukorica termesztésénél kiemelt fontosságú. A két tápelem ugyanis (N, P) a hajtásnövekedés intenzitását, a termés kialakítását, az optimális szemtelítődést és annak beltartalmát határozza meg leginkább.
Kijuttatása: Vetéssel egy menetben, 15-20 l/ha dózisban.

A Phylazonit Talajregenerálóa növények anyagcsere folyamatainak támogatása mellett – a kórokozó fonalas gombák visszaszorításával és stresszállapotának csökkentésén keresztül segít elkerülni a gombás betegségek kialakulását, ami a szűk vetésforgó miatt könnyen bekövetkezhet. A készítmény alkalmazását – vetéssel egy menetben, 15-20 l/ha dózisban – alacsonyabb kémhatású (pH-5,5-6,5) talajokon, valamint a kukorica monokultúrás termesztése esetén javasoljuk.

Növénykondicionálás

A kukorica termesztésének sikerét a termőterület adottsága, a fajtaválasztás, valamint a tápanyag-utánpótlás hatékonysága határozza meg elsődlegesen.

A kukorica a lombtrágyára jól reagáló növények közzé tartozik és fokozottan érzékeny a mikroelemek hiányára. Különösen a cink, virágzáskor pedig a bór jótékony hatása kiemelkedő.

Sok esetben a posztemergens gyomirtással stresszt és sárgulást okozunk a kukoricának, ebből az állapotból segít felépülni az Energia Humin termékünk széles hatóanyag tartalma, valamint humin- és fulvosav összetevői segítségével. A benne lévő huminsavval (26 g/l) és számos, a növény számára fontos mikroelemmel (B, Cu, Fe, Mn, Mo, Zn) jelentősen tudjuk emelni a növények klimatikus és növényvédő szer okozta stresszhatással szembeni ellenállóságát.

Kijuttatását az intenzív vegetáció első felében, 4-8 leveles állapotban ajánljuk elvégezni 5l/ha dózisban.

A kukorica cink igénye kiemelkedően magasnak mondható más haszonnövényekhez viszonyítva. Hiánya esetén a kukorica növekedése vontatottá válik, a virágképződés késik, vagy akár el is maradhat. A jelentős termésveszteség kiküszöbölésére 4-6 leveles állapotban Energia Cink lombtrágya kijuttatása javasolható 2-3 liter/ha dózisban. A cink tartalmú műtrágya oldat alkalmazásával kiváló lombon keresztüli hasznosulást, a növények erőteljes növekedését és termékenyülését tudjuk biztosítani.

Kénnel rosszul ellátott talajainkon (humuszszegény, laza talajok) előfordulhat, hogy a növények nem jutnak megfelelő mennyiségben ehhez a szintén eszenciális elemhez. A gátolt fehérjeszintézis okán korlátozott növekedéssel szembesülhetünk. Megoldást jelenthet ez esetben a lombon át történő kén pótlás, melyhez Energia Kén néven forgalmazott, kiváló lombon keresztüli hasznosulással, magas kén és nitrogéntartalommal rendelkező lombtrágyánk felhasználása javasolt, 3-5 l/ha dózissal.

A nitrogén felvétele a virágzás közeledtével fokozódik, jól jöhet ekkor a levélen keresztül kijuttatott magasabb nitrogén hatóanyag, melyet Energia Plusz készítményünkkel juttathatunk ki. A gyökéren felszaporodott baktériumok anyagcsere intenzitása is a virágzáskor maximális, az általuk mobilizált tápanyagok pedig akkor válnak felvehetővé, amikor a növénynek a legnagyobb szüksége van rá.
Technológiai elemként e második lombtrágya kezelést 8-10 leveles fejlettségtől címerhányásig az Energia lombtrágya családunk magas N, Mg, S hatóanyagtartalmú készítményével, az Energia Plusz lombtrágyával javasoljuk, melynek ajánlott dózisa 30 liter/ha.

Talajszerkezet javítás, lebontás és humifikáció

A szár- és gyökérmaradványok elbontásával felszabadítjuk a bennük lévő tápanyagokat, ugyanakkor hozzájárulunk egy intenzív talajélet kialakulásához.

Kukorica esetében a tarlóbontás azért is kiemelten fontos, mert a nyári vagy őszi betakarítású elővetemény után van idő a következő év tavaszig a szármaradvány tökéletes bomlására. A bontásból felszabaduló tápanyagot pedig agresszív tápanyag hasznosítása következtében kimagasló hatékonysággal tudja felvenni. Az áru kukorica akár 10 t/ha feletti értékes szármaradványt is visszahagyhat, mely maradványokból jelentős tápanyagforrás szabadul fel.

Phylazonit Tarlóbontó készítményünket 10-20 l/ha dózisban a szármaradványokra permetezve, egyszerre teremtjük meg a lehetőségét a tápanyagok mobilizálásának, a kórokozók visszaszorításának, a javuló talajszerkezetnek, összességében egy sikeres technológia alapjainak.

Keresd tanácsadóinkat,
vagy vásárold meg a terméket
kényelmesen a webshopból!

Irány a webshop
Ki az én tanácsadóm?