Búza technológia

Őszi búza és kalászos technológia

Az őszi kalászosok számára azok a jó elővetemények, amelyek korán betakarításra kerülnek, nem hagynak vissza nagy mennyiségű szár- és tarlómaradványt, nem használják ki a talaj, víz- és tápanyagkészletét – esetleg nitrogénben gazdagítják azt -, illetve amelyeknek nincs közös kártevőjük, betegségük.

Az őszi búza esetén azon állományok, amelyek október 20-a után kerültek betakarításra, a rossz elővetemény kategóriába tartoznak, de önmaguk és más őszi kalászos utáni visszavetésük sem javasolt.

Talajszerkezet javítás, lebontás és humifikáció

A szár- és gyökérmaradványok elbontásával felszabadítjuk a bennük lévő tápanyagokat, ugyanakkor hozzájárulunk egy intenzív talajélet kialakulásához.

Korán lekerülő – kevesebb szármaradványt visszahagyó – elővetemény (pl. repce, borsó) betakarítása után a talajnedvesség megőrzése érdekében a tarlóhántást (tárcsa, kultivátor) azonnal el kell végezni. Ezzel a művelettel a víztakarékosság mellett az elővetemény árvakelését is elősegítjük   .
Miután a növénytakaróval nem fedett talajfelszínen megnő a párolgás, a sekély, 8-10 cm mélységű tarlóhántást azonnal le kell zárni hengerrel, így a tömörített felső réteg megakadályozza, hogy a fellazított talajból a nedvesség elpárologjon.
A gyomosodás mértékétől függően a tarlót ápolni szükséges.
Tarlóbontáshoz 10-15 liter/ha Phylazonit Tarlóbontó kezelés javasolt.

A későn lekerülő – sok szármaradványt visszahagyó – elővetemény (pl. kukorica, napraforgó) után visszamaradó, nagy mennyiségű szármaradványt zúzni, aprítani és a talajba keverni (kultivátor, nehéztárcsa) szükséges.
Aratás utáni tarlómunkához 15-20 liter/ha Phylazonit Tarlóbontó kezelés javasolt – a kukorica esetében a növénymaradványok nagy tömege miatt, a napraforgó maradványok esetében az utóveteményre gyakorolt csírázást gátló hatása miatt.
A mulcshagyó technológia segítségével az elővetemény szármaradványát a talaj azon rétegébe keverhetjük be, ahol majd a kalászos gyökérzete fejlődik, így ugyanazon talajszelvényben és ugyanazon időintervallumban két tápanyag-igényes folyamat is elindul: a növényi maradványok bomlása, illetve a kalászos gyökerén keresztül történő tápanyagfelvétel. Ezekben az esetekben javasolt a tarlóbontást nitrogén-tartalmú műtrágyával együtt elvégezni a növény szükségleteit kielégítő komplex műtrágyán felül.
A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy ha a tarlókezelés és a vetés között 3 hétnél kevesebb idő telik el, akkor 30 kg N-hatóanyag kijutatása javasolt a pentozán-hatás elkerülése érdekében.

Új talajkondicionáló készítményünk az Energia Soil, jelentős humin- és fulvosav, valamint mikro- és makroelem tartalmánál fogva a növények produktivitása mellett a talajszerkezetre, és a talajéletre is kedvező hatással van. Az 5-10 literes hektáronkénti dózisban kijuttatott készítmény használata a megkésett, október közepe után vetett kalászosok esetében kimondottan indokolt lehet (humin- és fulvosavak, makro- és mikroelemek a korai és gyors növénynövekedés-és fejlődés támogatására, talajélet serkentése)

Használatát javasoljuk továbbá az alacsonyabb szerves anyag tartalmú talajokon, szerkezetében sérült, kedvezőtlen vízgazdálkodású talajokon.

Tápanyagfelvétel fokozás és gyökérvédelem

Az optimális vetésidő a mai intenzív búzafajták esetében október elejére tehető, a vetésidőre legérzékenyebb árpa szeptember végén kezdődő vetése, illetve a rozs vetése is megtörténik október 5-ig. A vegetációs idő hosszabbítása mindenképpen pozitívan hat az őszi kalászosok terméseredményeire.

Azért, hogy a tél előtt kellően fejlett és vitális állományunk legyen, szükséges – a növény tápanyag felvételének fokozására, a bokrosodás intenzitásának növelésére – a vetéssel egy menetben Phylazonit Talajoltó készítményünk használata, 10-15 liter/ha dózisban.

Önmaga vagy más őszi kalászos utáni visszavetésnél új termékünk, a Phylazonit Rizo használata javasolt 10-15 liter/ha dózisban, amely a csíranövény ellenálló képességét erősíti a kórokozó fonalas gombákkal szemben. A Phylazonit Rizo alkalmazását ajánljuk kukorica utáni búzavetés esetén, illetve forgatás nélküli talajművelés során ott, ahol visszatérő problémát jelentenek bizonyos gombakártevők.

Növénykondicionálás

A megfelelő áttelelést elősegíti az őszi, Energia Humin lombtrágya kezelés, amely korai vetésnél, illetve megkésett vetés esetén, gyengébben bokrosodó fajtáknál, hiányos agrotechnológia esetén (pl. kevésbé jól sikerült magágy előkészítés) különösen fontos.

Az Energia Humin kijuttatása 4-5 liter/ha dózissal, 4-5 leveles állapotban javasolt, amit tavasszal – a bokrosodáskor -, célszerű a növényvédelmi munkákkal egybekapcsoltan megismételni.
Fontos tudnunk, hogy kalászosoknál a bokrosodás időszakában, és a kalásztengely kialakulásakor, nem csak a N és P,  hanem a mezo -és mikroelem-igénye is megnövekszik.

Zászlóslevél állapotban – önállóan vagy növényvédelmi munkákhoz kapcsoltan – javasoljuk a magas N, Mg, S valamint 6 mikroelemet tartalmazó termékünket, az Energia Pluszt, amely a kalászképződésben és a jó beltartalmi értékek kialakulásában játszik fontos szerepet.
15 liter/ha dózisban a kora reggeli vagy délutáni órákban célszerű a  kijuttatása.

Azokon a talajokon, melyek magas mésztartalommal rendelkeznek, illetve túlzott foszfor ellátottságúak, a kalászosok esetében is számítanunk kell a cink hiányára. Mivel e fontos mikroelem számos enzim aktivátora, a pollenek életképességének kialakításában, a szénhidrát szintézisben, hormontermelésben nélkülözhetetlen szerepe van. A termésbiztonság javítása érdekében, illetve a növényeken jelentkező cinkhiány kialakulásakor zászlóslevél állapotig ajánljuk Energia Cink lombtrágyánk alkalmazását, 2-3 l/ha dózisban.

Energia Kén lombtrágyánk magas kéntartalmánál (57 m/m% SO3) fogva biztosítja a növényállomány erőteljes fejlődését, illetve a magas hozamot.

Kijuttatását a szárbaindulás kezdetétől a virágzás kezdetéig ajánljuk 3-5 l/ha dózisban. Termésnövelő hatása mellett a kén utánpótlás a minőségi malmi búzatermesztés szempontjából is különösen fontos, hiszen javítja a szemtermés nyersfehérje és sikér tartalmát. Kalászhányás időszakában a termés minőségének javítását célzó kezelést 2-3 l/ha dózisban ajánljuk elvégezni.

Keresd tanácsadóinkat,
vagy vásárold meg a terméket
kényelmesen a webshopból!

Irány a webshop
Ki az én tanácsadóm?