“Ezen nincs mit számolni”

Az Energia Humin lombtrágya a kultúrnövények fejlődéséhez és a magas hozamhoz szükséges mikroelemek teljes palettáját biztosítja. Emellett olyan anyagokat (például 26 g/liter huminsavat) is tartalmaz, amelyek a tápanyagok gyors és hatékony hasznosulását segítik. De vajon hogyan válik be a gyakorlatban? Két Fejér megyei gazdát az Energia Humin levéltrágyával kapcsolatos tapasztalatairól kérdeztünk.

Szekeres Lajos (Szekeres Mezőgazdasági Kft.) Polgárdi határában mintegy ezer hektáron gazdálkodik, édesapjával, édesanyjával és nővérével együtt. A családi gazdaság viszonylag széles vetésforgót alkalmaz, összesen hat növényfajt termelnek. A legnagyobb területen a búza és a kukorica, utána a repce és a napraforgó, valamint a zöldborsó és a cukorrépa szerepel a palettán.

„Phylazonitot már régóta használunk, ennek kapcsán találkoztam az Energia Humin levéltrágyával” – mondja Szekeres Lajos. Amint megtudjuk, a területükön beállított kísérlet keretében két szomszédos 5-5 hektáros búzatábla közül az egyiken alkalmazták ezt a levéltrágyát; a kísérleti és a kontroll területen mind a talajadottságok, mind az elvetett fajta és az agrotechnika azonos volt. Energia Humint ősszel 3 l/ha, kora tavasszal, bokrosodáskor pedig 5 l/ha dózisban (ekkor a gombaölővel egy menetben) juttattak ki.

„Az Energia Huminnal kezelt kísérleti tábla a kontroll terület 8,64 tonna/ha hozamával szemben 10,03 tonnát adott, ami 1,39 tonna/hektár többlettermést jelent.

Pénzben kifejezve az Energia Humin-kezelés a plusz-ráfordítást jó két és félszeresen megtérítette: a végelszámoláskor majd’ 60 ezer forint többletbevételt hozott hektáronként!” – mondja a gazda, aki szerint ez a terület kissé „víznyomásos” volt, és a lombtrágya a plusz-tápanyagon túl ennek a stressznek a feloldásában is segíthetett.

Ugyancsak családi gazdaságban, 220 hektáron gazdálkodik Gulyás Tamás. A Dunaújváros közelében, Baracs határában fekvő földjein árpát, búzát, napraforgót, kukoricát, a zöldítési program keretében pedig takarmányborsót termelnek. A korábbi tapasztalatok nyomán a családi gazdaság teljes területén használják az Energia Humint. „Engem meggyőzött! Az árpa és a búza a bokrosodás vége felé már megkapja a levéltrágyát, 5 l/ha dózisban. A kalászosokban és a borsóban kétszer fogjuk kijuttatni, a kukoricában és a napraforgóban egyszer. Korábban is használtam különböző levéltrágyákat, de ilyen látványos hatást egyiknél sem tapasztaltam. A végső eredményt pedig a kombájn mondja meg.”

A tavalyi évben 60 hektáron termesztettek őszi búzát, a KWS SIRTAKI fajtáját használva 9,8-11,4 t/ha termést értek el. A búzában kétszer – először bokrosodáskor 5 l/ha dózisban – fejtrágyával és gombaölővel egy menetben –; másodszor pedig májusban, virágzás előtt 3 l/ha dózisban juttatták ki az Energia Humint.

A gazda tapasztalatból tudja, hogy amikor ideálisak a körülmények, jókor esik megfelelő mennyiségű eső, jó a tél, kedvező a tavasz és a nyár, akkor – ha nem követ el nagy hibát – garantált a szép termés. „A különbség akkor ugrik ki, amikor ellenünk fordul a természet! Az egyik évben a legrosszabbkor volt hőség, és éppen akkor nem esett az eső, amikor a legnagyobb szükség lett volna rá – na, ilyenkor kell észnél lenni!

És ilyenkor tud nagyon sokat segíteni a jól megválasztott technológia, és az olyan plusz, mint az Energia Humin.

A 40 fokos légköri aszállyal nem tudunk mit kezdeni, de az ilyen szerek segítségével, jó eséllyel át tudjuk vészelni a kedvezőtlen időszakot” – világít rá a lényegre Gulyás Tamás.

ORSZÁGOS TANÁCSADÓI HÁLÓZAT
Kérdés esetén keressen minket bizalommal!

Ki lesz az én tanácsadóm?

Többet szeretne tudni?

Ismerje meg további termékeinket!
TOVÁBB

Tekintse meg webáruházunkat

Gazdálkodjon Ön is eredményesebben!
IRÁNY A WEBSHOP