Mi a szemünknek és a terméseredményeknek
hiszünk a legjobban

Kérem, mutassa be, hol, milyen adottságok mellett gazdálkodnak!

A cégközpontunk Prügy településen található. 2400 hektáron a Tisza egykori öntésterületein, nem túl jó adottságok mellett, belvízre hajlamos területeken, átlagban 13,5 aranykoronás földeken, agyagos réti talajokon gazdálkodunk. A szántóföldi növénytermesztés és az ahhoz kapcsolódó gépi szolgáltatás mellett 450-500 kocás sertésteleppel – 10 ezer fölötti éves kibocsátással – és egy viszonylag modern (15 éve épült) vetőmagüzemmel is rendelkezünk. A 2400 hektárból 550-600 hektáron állítunk elő vetőmagot, elsősorban őszi árpát, zabot, borsót, olajretket, mustárt.

Mióta használnak Phylazonit baktériumtrágyákat?

Mindig is kísérletező szellemű, az új dolgokra fogékony ember voltam, így a Phylazonit baktériumtrágyát is már közel 10 évvel ezelőtt kipróbáltuk. Nagyobb felületen, évjárattól függően területeink 20-25 %-án, kb. 6 éve pedig rendszeresen használjuk is.

Milyen tapasztalatokkal gazdagodtak az eltelt évek során?

A megfelelő hatáskifejtés érdekében nagyon fontos az optimális időjárási viszonyok közötti kijuttatás, egyből a talajba keverés és a felszín gondos lezárása. Tapasztalataink alapján aszályos időjárásban, vagy csapadékkal túltelített talajokon, amikor gátolt a megfelelő minőségű bedolgozás, inkább nem erőltetjük a baktériumtrágyák kijuttatását.

Mely kultúrákban és mely Phylazonit termékeket használnak rendszeresen?

A Phylazonit termékskálájának mindhárom tagját, azaz a Talajoltó, a Tarlóbontó és a Talajregeneráló készítményeket is használjuk. Optimális viszonyok mellett a legnagyobb felületen, nyár folyamán az őszi búzáink után visszamaradó, hektáronként kb. 4,5 tonnányi szármaradvány – mivel az állattartásban búzaszalmát egyáltalán nem használunk fel – elbontására a Phylazonit Tarlóbontó készítményt juttatjuk ki tárcsázás során, melyet a következő menetben Güttler-hengerrel zárjuk.
Tavasszal egy John Deere 6-soros vetőgépre szerelt kijuttató eszközzel a napraforgó és kukorica vetése során a mag mellé adagoljuk a Phylazonit Talajregenerálót.

Tapasztalataik alapján lehet-e a terméseredmények és a Phylazonit termékhasználat között összefüggést találni?

Igen, mindenképpen, ráadásul az objektivitás jegyében 2016 tavaszán, nagyobb felületen, 7 táblán két vetőgéppel, táblafelezéses kísérleteket is beállítottunk. A Phylazonit Talajoltóval kezelt táblarészeken a kontrollhoz képest betakarítás során kukorica esetében 6-8 mázsa, míg napraforgónál 3-4 mázsa terméstöbbleteket mértünk.

A beszélgetés végén még egy utolsó kérdés: kinek ajánlaná a Phylazonit termékcsalád tagjait?

Összességében – ugyan a talajbaktériumok használata még sokhelyütt hit kérdése – minden termelőnek, gazdálkodjanak akár intenzív, akár extenzív viszonyok között; mert ha a kijuttatás körülményeire odafigyelnek, a pozitív hatást a saját szemükkel fogják látni!

Kapcsolódó termékek

ORSZÁGOS TANÁCSADÓI HÁLÓZAT
Kérdés esetén keressen minket bizalommal!

Ki lesz az én tanácsadóm?