Valóban szívügyük a termőföld!

– Anno a téeszek megszűnését követően kezdtem el gazdálkodni feleségemmel, mára közel 300 hektár saját és 400 hektár bérelt területen, jól felszerelt gépparkkal és két nagy gyermekemmel vezetjük a két családi gazdaságunkat. Területeink Pátyon és a környékbeli településeken találhatóak. Három szokásos szántóföldi kultúrát termesztünk: búzát, kukoricát és napraforgót – mutatta be gazdaságát Kovács Bálint.

Hogyan került kapcsolatba a talajbaktériumokkal, illetve a Phylazonit termékcsaláddal?

– Magával a baktériumtrágyázással már a kezdetekkor elkezdtünk kísérleti jelleggel foglalkozni, akkoriban a Phylaxia terméket próbáltuk ki, mely később, ugye, a Phylazonit nevével vált eggyé. Bár méréseket 25-30 éve nem igazán végeztük, szemmel látható volt a baktérium kultúrákra gyakorolt pozitív hatása, mégis valahogy idővel elmaradt a használata.

Igazából úgy 6-7 éve kezdtünk komolyabban foglalkozni a kérdéssel, láttuk, hogy szükségessé vált a talajélet ápolása, illetve újraélesztése, kezdtek fogyni a földigiliszták, és hát mivel szervestrágyakészlet nincs, gondoltuk, hogy komolyabban foglalkozunk a talajbaktériumokkal. Mint említettem, a Phylaxia révén a Phylazonittal már volt jó tapasztalatunk, így megkerestük őket, és megkezdődött a közös munka.

Milyen készítményeket alkalmaz a Phylazonit palettájáról? Illetve milyen tapasztalatai vannak a termékekkel kapcsolatban?

– A Phylazonit Talajoltó- és Tarlóbontó készítményeket használom jelenleg. A talajoltót 6-7 éve kukoricában kezdtük alkalmazni, a tarlóbontót pedig tavaly ősz óta használjuk. A talajoltó kapcsán észrevettük, hogy ha van egy aszályos év, a kukoricánk sokkal jobban reagál a stresszre, volt olyan, mikor a szomszédos gazdák többen faggattak: mit csinálok a kukoricámmal, az enyém olyan szép zöld, az övéké pedig már rég „furulyál”. Természetesen az évek alatt beleástuk magunkat a témába, és mára a teljes területünkön bevezettük a Phylazonit-technológiát, melyben a cég szakértői maximálisan segítségünkre voltak. A tarlóbontó mellett azért döntöttünk, mert megdöbbenésünkre láttuk, hogy a kukorica után még harmadik évre is látható volt szármaradvány. Tudtuk, hogy ezzel mindenképp csinálni kell valamit. A búzát a napraforgó után szoktuk vetni, és mivel a kultivátor nem forgat, jól látszik, hogy bár maradt némi szármaradvány, de nagyon gyorsan elkezdődött a lebomlás. Minden bizonnyal az idei látszólagos jó termésbe beleszámít, hogy egy normálisan lebontott tarlót biztosítottunk a növénynek.

Hány munkagépe rendelkezik kijuttatóval?

– Jelenleg három gépünkön van kijuttató-berendezés, ebből egy a magágykészítőn található, ezt akkor szoktuk igénybe venni, mikor a búza alá készítjük a magágyat, így egy menetben kitudjuk juttatni a baktériumtrágyát. Tavaly a Horsh és a Phylazonit jóvoltából sikerült kipróbálnunk egy gépkapcsolatot, a Horsch biztosította a szántóföldi kultivátort, a Phylazonit pedig adta a baktérium-kijuttatót. Ezek idén debütálnak, attól függően, hogy milyen lesz a búza, de látványra már most nagyon szép a kultúra. Szóval, bevált ez a technológia, jól sikerült a baktériumtrágyázás, és a tarlóbontó is hozza az elvártakat. Azért is örültem ennek a gépkapcsolatnak, mert segít időben elvégezni a munkálatokat. A vetőgépemet mi szereltük fel kijuttatóval, így a vetéssel is egy menetben tudjuk kijuttatni a talajoltót. Tavaly tavasszal vásároltunk egy KITE JET folyadékkijuttató-rendszert is, melynek köszönhetően immár menetsebesség arányában tudjuk adagolni a baktériumokat.

Összefoglalná, hogy miért voksol a Phylazonit termékeire?

– A silányodó talajélettel valamit kezdeni kell. A régi szakmai kapcsolatnak köszönhetően belelátok a Phalyzonit hétköznapjaiba, és több szempont miatt voksolok mellettük. Egyrészt kimondottan hazai talajokból izolált baktériumtörzsekkel dolgoznak, másrészt komoly kutatóbázissal és laboratóriumi háttérrel rendelkeznek. Végül, de nem utolsó sorban nálam már bizonyítottak a készítményeik.

Mondana pár konkrétumot?

– Fontos megjegyeznem, hogy én mindent komplexen vizsgálok. Vannak nagyon jó évek, amikor őszintén mondhatjuk, hogy a hibák is elvesznek. A mi talajaink jól feltöltöttek, emellett igyekszünk a precíziós gazdálkodás útján haladni. Ahogy a kukoricánál már mondtam, az aszálytűrés nagyon látványos, sokkal jobban bírja az időjárás okozta stresszt, mióta a Phylazonit Talajoltót használom. Emlékszem, három éve nagy aszályokat kellett kibírni, és mégis gyönyörű volt a kukoricám, illetve a terméseredményeim is jók voltak. A búzánál ez lesz az első év, mikor is rendesen hozzákevertem az anyagot, bízom benne, hogy a tarlóbontóval együtt meglesz az eredmény. Napraforgó esetén azért fajtakérdés is felmerül a mérlegelés kapcsán, de egy biztos: tavaly nem olajsavas napraforgóm volt, és mégis 51% olajtartalmat prognosztizáltunk. Biztos vagyok benne, hogy a Phylazonit talajbaktériuma ebben nagyban közrejátszott. Az aszályos évben sincs 3,5 tonnánál rosszabb terméseredményem.

Mi a véleménye a Phylazonit csapatáról?

– Remélem, az elég pozitívum, hogy idén írtunk alá egy több évre szóló szerződést, illetve Phylazonit bemutatótelep is lettünk, ahol a különböző kísérleteket a cég szakemberei állandóan ellenőrzik, és adatokat generálnak. Mindenképp hosszútávon szeretnénk együtt dolgozni velük. Nyugodt szívvel ajánlom a Phylazonit termékeit minden gazdálkodónak, mert tökéletesen igaz rájuk a szlogenjük, miszerint valóban: szívügyük a termőföld!

Kalmár Nárcisz

Kapcsolódó termékek

ORSZÁGOS TANÁCSADÓI HÁLÓZAT
Kérdés esetén keressen minket bizalommal!

Ki lesz az én tanácsadóm?

Többet szeretne tudni?

Ismerje meg további termékeinket!
TOVÁBB

Tekintse meg webáruházunkat

Gazdálkodjon Ön is eredményesebben!
IRÁNY A WEBSHOP