A Phylazonit Szántóföldi Akadémiát azzal a céllal hoztuk létre, hogy a legfontosabb szakmai ismereteket, praktikákat és a legújabb gépi megoldásokat megosszuk partnereinkkel – segítve őket a még tudatosabb gazdálkodásban. A tavalyi év a pandémia miatt sajnos kimaradt, ezért még jobban vártuk a személyes találkozás lehetőségét és a termelőkkel folytatott szakmai kommunikációt.

Az idei 4 rendezvényen sokan megtiszteltek bennünket, amiért hálásak vagyunk. A fő üzenetet az aktuális tarlóbontásra és a tarlóbontáshoz kapcsolódó gépi megoldásokra helyeztük. Az a tény, hogy a tarló, mint szerves anyag egyre fontosabb szerepet játszik a talaj szerkezetének javításában és a talajélet élénkítésében, már sok fórumon elhangzott, de hogy számszerűen milyen értékben tudnak makro-  és mezotápanyagokat adni a különböző kultúrák visszamarad szár- és gyökérmaradványai, azt most részletesen taglaltuk.

Mindenki érzékelhette hogy a tarló kincs, az aktuális műtrágyaárakat látva pedig még inkább érdemes számolni vele. Egy 5 t/ha átlagtermésű kalászos visszamaradt és legalább 75 %-ban lebontott tarlója például 30 ezer Ft értéknek megfelelő  N,P,K  hatóanyagot rejt magában hektáronként.

A megfelelő gépi megoldások és a baktériumok szakszerű kijuttatása fontos eleme az aktuális talaj-és tarlómunkáknak. Az Axiál és a Horsch szakemberei erre építették az elméleti és gyakorlati előadásaikat. Emellett a talaj megfelelő pH értéke, szükség esetén a mészpótlás fontossága valamint a szakszerűen elvégzett talajmintavétel és az arra épülő szaktanácsadás is terítékre került a Carmeuse és az Agroforce szakembereinek jóvoltából. Ezen szolgáltatások szintén fontos szerepet játszanak abban, hogy még jobban tudjuk tervezni a technológiánkat.

A nevezett szolgáltatások a Phylazonit hálózatában is elérhetők.
További információkért keresd tanácsadóinkat!

.
A 2021-es Szántóföldi Akadémia képekben: