– Tóth Gábor szaktanácsadó –

+3620 240 1680
toth.gabor@phylazonit.hu

Gabonafélék: Az aszály és az éjszakai fagyok megviselték az állományokat. A növényvédelem is csúszott a szeszélyes időjárás miatt. A második gombaölős kezeléssel Energia Humint kijuttatva növelhetjük a növény stressztűrő és regenerációs képességét, vitalitását, továbbá az esetleges mikroelem hiányokat is orvosolni tudjuk. Zászlóslevél, kalászvédelem idején az Energia Plusszal, Basic-kel vagy az Energia Kénnel (NS lombtrágya) extra nitrogént és annak felvételét segítő elemeket adhatunk a termésképzés idejére. A sok probléma mellett vagy okán viszont még magasabb szintre lépett a gabona ára, érdemes hát kihozni a maximumot az őszi vetésekből.

Repce: A növény eredményes termesztése újabb pofonokat kapott az időjárástól. 3x is komoly hideggel kellett szembenéznie a növényeknek, ebből az egyik már virágzáskor érkezett. Az aszályt váltó csapadék hirtelen nitrogén forrást biztosítva szárrepedéseket okozhatott, melyek könnyű prédává tették a növényt a kórokozók előtt. A védekezést az időjárás természetesen itt is nehezítette. A táblák sárgulnak, bízzunk a május, június kedvező időjárásában.

Napraforgó: Talán még most is van vetőgépre váró tábla. A hideg jelentős csúszásokat okozott a vetésben. A lehulló csapadék és a melegedő időjárás mostanra optimalizálgatja a talajállapotokat. A korai vetésekben a fagyok károkat okoztak. A lombtrágyás kezelések száma napraforgóban jellemzően egy vagy két alkalomra oszlik. A korai időszakban az Energia Huminnal növelhetjük a vitalitást. Csillagbimbós állapothoz közeledve az Energia Bór kihelyezése, a kénhiány megelőzése fontos (Energia Kén). Komplex, fehérjeszintézist támogató, mikroelempótló lombtrágyák a termés minőségét és mennyiségét befolyásolják, az Energia Plusz és Basic használata emiatt javasolt a virágzás megkezdése előtt. A kezelésekhez 1-2 liter Energia Humin nagy segítség a tápanyagok felszívódásában.

Kukorica: Mint a napraforgó, kissé késve kerül(t) vetésre, a korai vetések között sajnos találkoztam kifagyott kelésekkel is… Az elmúlt és a héten vetett magok már jobb környezetben indulhatnak csírázásnak, de az időjárás várhatóan még tartogat meglepetéseket. Itt is fontos a fiatal növény támogatása, a vegetáció első felében az Energia Huminnal tudunk tenni ezért a növény 4-8 leveles állapotáig. Ezzel egyidőben az Energia Cink bevetése lehet indokolt. Az idén elemzett partneri talajvizsgálatokban minden egyes talaj cinkhiánnyal küzdött. Ez a kukorica sikeressége és nagy vetésterülete miatt nem meglepő, a legtöbb cink a tengeri szemekkel távozik a földből. Pótlása minden kukorica utáni kultúrában hasznos, de a növény érzékenysége miatt visszavetett kukoricában különösen fontos. A másik jellemző hiányelem a kén, kukorica esetén több beavatkozás híján szintén ebben az időszakban lehet javítani a helyzeten a többi növénynél leírt kén-nitrogén alapú lombtrágyákkal.

A kapások támogatásához az Energia Bór, a Cink akár 30%, a Kén akár 16% kedvezménnyel elérhető május hónapban. A búza hajrázásához kedvezményes csomagunk van Energia Huminnal, Basic-kel. Kisebb tételben azonnal a Phylazonit Ponton, egyéb esetben 48 órán belül.