– 1 verseny, 80 csapat –

Az Agrovirtus Magyarország első digitális-agrártechnológiai versenye, melynek célja, hogy a fiatalokat gyakorlati szemmel, jellemező problémákat szimulálva ismertesse meg az agrárvállalatok világával, amelyekre a csapatoknak a innovatív technológiák bevonásával kell reagálni.

A döntő résztvevőit dr. Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium mezőgazdaságért felelős államtitkára, Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke, dr. Palkovics László, a SZIE rektora, valamint Magyar Ferenc, a SZIE kancellárja köszöntötte.

dr. Palkovics László, a Szent István Egyetem rektora

A fiatalos, modern elemekre építő verseny egy hónapos selejtezője során az egyetemista csapatok virtuális környezetben folyamatosan oldottak meg szituációs, termelési feladatokat, majd a verseny döntőjében számot adtak a menedzsment ismereteikről.

A verseny megfogalmazott céljai:

  • Átfogó képet kapni az agrár-felsőoktatásban résztvevő hallgatók komplex ismereteiről.
  • A versenyen keresztül innovatív technológiák megismertetése a verseny résztvevőivel. Visszajelzések begyűjtése, hogy csapatok/hallgatók milyen módon képesek a megismertetett technológiákat rendszerbe szervezni és komplex, átfogó megoldásokat kínálni egy adott problémára.
  • A tehetséges, agrár-felsőoktatásban résztvevő fiatalok megismerése, online közösségbe szervezése (social media); adatbázis építés tehetséges agrár-menedzsment ismeretekkel rendelkező fiatalokból.

A november 15-i döntőbe jutott 8 legjobb csapat legfontosabb feladata a gazdaságban elérhető profit maximalizálása volt, amit tetszőleges módszerekkel, például korszerű precíziós technológiák bevezetésével, a vetésszerkezet átalakításával, a géppark és az öntözés modernizálásával vagy akár turisztikai fejlesztéssel is megoldhattak Egy somogyi gazdaság modernizálására és profitnövelésére vonatkozó tervet kellett elkészíteniük, melyhez 4 óra és 200 millió forintos keretösszeg állt rendelkezésükre.

Hogy miért csatlakoztunk?

A Phylazonit csapata úgy véli, hogy a fenntartható gazdálkodás középpontjában a talaj áll. A jövő kihívásaira csak akkor tudunk versenyképesen reagálni, ha ismerjük és kihasználjuk a technológia adta előnyöket. Ez az ismeretátadás inspirált bennünket. A versenyfeladatok közé a technológiánkat építettük be, amellyel szerettük volna felhívni a figyelmet, olyan kézenfekvő folyamatokra, mint pl. a betakarítás után visszamaradt növényi maradványok visszaforgatása, bontása ezáltal pedig a talaj állapotának, szerkezetének és termőképességének javítása. A folyamat lépései egyszerűen kivitelezhetők, technológiába építhetők és nem mellékesen olyan elemekre épülnek, amelyek nagyrészt minden gazdaságban adottak.

A versenyen a szakmai feladatok kidolgozásában Holopovics Zoltán – szakmai és fejlesztési vezető, a zsűrizésben pedig Kovács Zsolt – szaktanácsadó kollégánk vállalt részt.

Hogy láttuk belülről?

A versenyzők zöme a döntő feladatban a precíziós gazdálkodás eszközbeszerzéseiben (hozammérős kombájn, drón, meteorológiai állomás stb.) látta a megoldást. Sajnos az, hogy a helyi adottságokat javítsák és/vagy kihasználják keveseknek jutott eszébe. Öntözés fejlesztésére és a talajvédelemre, annak javítására kevesen gondoltak. Kivétel ez alól a Pannon Egyetem és a Szent István Egyetem egy-egy csapata, akik meg is szerezték az első két helyet: 1. Agro-Masz AT (Pannon Egyetem); 2. Szlúszács (Szent István Egyetem).

Ami világosan kirajzolódott:

  • A diákoknak nem igazán van lehetőségük előadni és prezentálni a gondolataikat.
  • Nem tudnak költséghatékonyan gondolkodni, de a digitális és precíziós lehetőségekről viszonylag sokat tudnak.
  • Nincsenek tisztában a mai valós problémákkal a talajállapotoktól kezdve a munkaerőhiányig.

Napjaink kiemelt kihívása az agrárinformatikai megoldások fejlesztése és beépítése a jelenlegi magyar mezőgazdaságba. Az innovatív módszerek bevezetése és alkalmazása nemcsak termés- és profitnövekedést hozhat a gazdák számára, de segítséget nyújt a fenntarthatósági irányelvek betartásában – a rendelkezésre álló adatok alapján többek között optimalizálható a talajkezelés és növelhető a gazdaságok energia- és munkaerő-hatékonysága.

Ezt a témát boncolgatta a döntő napján megtartott Agrárinnovációs Ifjúsági Fórum is, ahol a látogatók bepillantást nyerhettek az agrárinformatikai eszközök, megoldások, alkalmazások és szolgáltatások széles körébe.

 

Források:

http://www.kormany.hu/hu/foldmuvelesugyi-miniszterium/mezogazdasagert-felelos-allamtitkarsag/hirek/a-diakok-kezeben-van-a-jovo-digitalis-agrariumanak-kulcsa

https://www.agroinform.hu/gazdasag/a-mezogazdasagi-vallalkozasok-a-digitalis-vilagban-is-boldogulni-kepes-szakembereket-varnak-38345-001

https://www.nak.hu/agazati-hirek/videkfejlesztes/161-gazdasagfejlesztes/98174-ertekes-otleteket-hozott-az-agrovirtus-donto