Dr. Nagy István: A talajaink termőképességével bajok vannak!

Akkor amikor klímaváltozásról beszélünk, akkor amikor a földnek, mint korlátos jószágnak a jövőjéről beszélünk, akkor amikor 50 év alatt 10 %-ra esett vissza a talajmikroorganizmusok száma, akkor komoly vészharangok konganak!” – hangsúlyozta Dr. Nagy István agrárminiszter hétfő délután, Phylazonit Kft. székházában tartott szakmai fórumon.

Dr. Nagy István agrárminiszter

Dr. Nagy István – agrárminiszter és Vajda Péter – az Agrova Kft. ügyvezetője

Dr. Nagy István agrárminiszter

Dr. Nagy István – agrárminiszter és Vajda Sándor- az Agrova Kft. ügyvezetője

Rendelkezünk ugyan 5 millió hektár termőterülettel, de a talajok termőképességével bajok vannak. Mindaz a termékeny erő, aminek a talajokban lennie kellene, hiányzik. Ez részben a rossz agrotechnikának, részben a szerves anyag visszapótlás elmaradásának köszönhető. Ennek következménye a nem megfelelő talajélet. Ha nem fordítunk kellő figyelmet a talajbaktériumok használatára, technológiába építésére, akkor olyan végzetes változásokat idézünk elő a talajéletben, amit nehezen tudunk visszafordítani – hangsúlyozta a miniszter.

Kiemelte, hogy a kutatók folyamatosan keresik a megoldást, innovatív javaslatokat tesznek le az asztalra, és, ha a tegnapban nem alkalmaztuk, a mában és a holnapban el kell kezdeni használni a talajbaktériumokat, aminek garantáltan meg lesz az eredménye!

Az Agrova Kft számos beruházást hajtott végre a kutatás, fejlesztés biztosítására, ennek legújabb eleme egy növénynevelő kamra (fitotron), amely egyedülálló a gyártócégek között. Itt a legkülönbözőbb időjárási körülmények között lehet vizsgálni a talajbaktériumok hatásait.

A-talajaink-termőképességével-bajok-vannak-(3)

Kísérlet fitotron kamrában

2019-05-20T11:55:53+00:00