A megfelelő terméshozam eléréséhez alapvető feltétel a növény tápanyagellátottságának megfelelő biztosítása. A makroelemeken kívül (NPK) a mezo- és mikroelemek pótlása is kiemelt jelentőséggel bír a növények fejlődése során. Ezek ugyan kis mennyiségben vannak jelen a növényi anyagcsere folyamatokban, ám óriási jelentőséggel bírnak a normál életfolyamatok fenntartásában. Fontos, hogy ezeknek nemcsak a mennyisége, hanem az egymáshoz viszonyított megfelelő aránya is kulcsfontosságú, hiszen, ha akár egyetlen mikroelem mennyisége kisebb a szükségesnél, akkor gátolttá válhat egyéb tápelem(ek) felvétele még kellően magas koncentráció mellett is.

A növények tápelemekkel szemben támasztott igénye növényfajtól és életszakasztól függően különböző. A nem megfelelő mikroelem ellátottság például a növény egészségi állapotának romlásához, valamint akár 25-30 %-os termésdepresszióhoz is vezethet.

Ezért javasolt növénykultúráink monitorozása és amennyiben szükséges célzottan orvosolni a problémát.

A fenti problémák kiküszöbölésére megoldást jelenthet a lombtrágyázás útján történő harmonikus tápanyagutánpótlás, mely nem csak a termés mennyiségére, hanem minőségére is pozitívan hathat.

A levélen keresztül történő tápanyagutánpótlás indokolt abban az esetben, ha a talajból történő tápelem felvétel különböző okok miatt akadályozott (pl.: rossz talajviszonyok, kedvezőtlen környezeti tényezők stb.). Továbbá a különböző növények egy olyan fejlődési szakaszában is indokolt lehet a lombtrágyázás (pl.: intenzív növekedés, virágzás), ahol a növény bizonyos tápelemekkel szembeni igénye megnő.

A növények kiegyensúlyozott táplálásában nyújt segítséget az Energia lombtrágya család Energia Plusz terméke, ami magas nitrogén, magnézium és én tartalma mellett további hat, a növény számára létfontosságú mikroelemet (B, Cu, Fe, Mn, Mo, Zn) is tartalmaz kelatizált formában. Ezen mikroelemek a kelátképzésnek köszönhetően a növény által könnyen felvehető formában vannak jelen, ezzel is elősegítve a megfelelő hasznosulást. Az Energia Plusz komplex hatóanyagösszetételének köszönhetően egyfajta svédasztalként szolgál a növény számára, hiszen a termékben megtalálható tápanyagok közül a növény a számára szükséges elemeket pótolja, ezáltal hatékonyan alkalmazható a legtöbb hiánybetegség megelőzésére és kezelésére.

Az Energia Plusz lombtrágya használatával nem csak a vegetáció elején mutatkozó tápanyaghiányt kezelhetjük sikeresen, hanem abban az esetben is segítségünkre lehet, ha jelentősebb tápanyag mennyiség már nem juttatható ki eredményesen a vegetáció későbbi időszakában. A terméskötődés, illetve szemtelítődés fenofázisaiban felhasznált lombtrágyánk a termés minőségi paramétereit is számottevően növeli.

Nyíregyházán 2021-ben végzett szántóföldi kísérletben vizsgáltuk az Energia Plusz hatását takarmánykukoricában és az eredmények egyértelműen bizonyították a termék termésnövelő hatását.

Ahogy az ábrán is látható, az Energia Plusszal kezelt kukorica hektáronként 15 %-kal magasabb terméshozamot ért el a kezeletlenhez képest. A hozamnövekedés nemcsak fedezte, hanem jelentősen felül is múlta a kezelésre fordított költséget. A jelenlegi árak mellett is megfelelő mértékű plusz eredményt tudunk realizálni ezen termék használata mellett.