Fekete magyar csiliszósszal irány Helsinki és a Black Food Festival

A maga hipszter módján nagyot megy idén a Budapestről indult, magyar szervezésű Black Food Festival. Budapest, Berlin és Tel-Aviv után Helsinki a soron következő főváros, ahol feketére feketét tolnak a fesztiválozók. A finn fővárosban a hagyományos helyi pirog is feketén sül, de spéci fekete chiliszószt is exportálunk Helsinkibe. Négy izgalmas helyszín után pedig még az óceánt is átszeli a projekt hamarosan.

A Black Food Festival vagány utat jár be. Február 7-én Tel-Avivban bőven túllőtt a szervezők által elképzelt célon is. Boros Regina, akinek anno a macaron napokat is köszönhettük, lelkesen számolt be róla, hogy majdhogynem az egész város erről a gasztronómiai eseményről beszélt, az eseményen pedig összesen 1200 vendég fordult meg. Bátor húzás ezután, a mindezidáig fényben nem igazán bővelkedő Helsinkibe indulni tél végén, hogy a sötét étel koncepcióval északon is lelkesedést váltsanak ki a szervezők.

Úgy néz ki azonban, hogy negyedszer is sikerülni fog a fesztiválra csábítani a fekete ételekre-italokra nyitott nagyérdeműt, a finn kiállítói paletta ugyanis igazán egyedi lett, a jegyek nagy része pedig már elővételben elfogyott. Észak és cidri ide vagy oda, lesz fekete fagyi, fekete alkoholos italok sokasága (a dán Pure Shots) és persze magyar Unicum is.
Az arrafelé sokkal inkább elfogadott lakrits (medvecukor) sokféle platformon megjelenik: kekszen (Pumpernikkeli), fagyiban, csokiban, valamint organikus cukorka változatban, ez utóbbi a csekély négyszáz éves finn cég, a Malmgård Products jóvoltából.
A fekete fokhagyma Helsinkiben is felbukkan, egy észt cég hozza (Must Küüslauk). Egy finn pékség pedig elkészítette a finn nemzeti ételt, a Karjalanpiirakkat (karéliai pirog) fekete változatban. Lesz ugyanakkor Fülöp-szigeteki, japán, mexikói, argentin feketére hangolt fogás, sütemény, macaron, fekete tonik és még sok más.

Karjalanpiirakkat, a karéliai pirog @Greenbake Facebook (diningguide.hu)

A fekete ételek magyar küldöttei

A rendezvényen nem titkolják az erőteljes magyar vonatkozást sem. Huszár Krisztián csak amiatt kiutazott Berlinbe tavaly decemberben, hogy az akkori fesztiválon részt vegyen a zsűriben, a közismert magyar tulajdonú berlini Szimpla is megjelent egy standdal, és hatalmas sikerrel fekete palacsintát kínált a berlini blackfood rajongóknak.
Tel-Avivban Steiner Kristóf konyhája kapcsolódott fekete vegán étellel, valamint egy kinti magyar újságírókból álló csapat, az Izraelinfó is csatlakozott különböző fogásokkal.
Helsinkiben a magyar nagykövetség egy külön standdal képviselteti majd magát, de lesz egy független magyar lángosos is. A nemrég világhódító útjára indult szintén magyar csapat, a Chilicum is csak azért fog kiutazni, hogy részt vegyen a rendezvényen. A srácok a fesztivál alkalmából készítettek egy Street Food Black Chili szószt. A tartalma: fekete balzsamecet krém, karamellizált hagyma, habanero, paradicsom, fekete szójaszósz, aktív szén. Wow.

A Chillicum feketéje / Fotó: Csizmadia Péter

A chilire specializálódott Chilicum egyébként is beszédes nevű szószokat készít: Harakiri, Corleone, Anonymus, Illegal (ez utóbbi kannabisszal, de természetesen nem tartalmaz tiltott hatóanyagot). Farmjaikon integrált növénytermesztést alkalmaznak, a növények táplálásánál és védelménél talajbaktériumok, algakivonatok, valamint biológiai növényvédelmi megoldások is segítenek, hogy jó minőségű és egészséges termés szülessen.

„A black food trend teljesen jól passzol ahhoz az általunk elképzelt koncepcióhoz, hogy csak olyan termékeket készítünk, amelyek nem tartoznak a ‘hétköznapi’ kategóriába. Tele van a piac a konvencionális termékekkel. Szeretjük, ha egy chili egyedi és minél megosztóbb. Akár az ereje, a színe vagy az összetevői miatt. Legyen az marichuána, wasabi vagy afrodiziákumok” – mondta el Petrohay György, a Chilicum vezetője. Azért akartunk csatlakozni, mert szeretjük, ha történik valami a Chilicum háza táján, iIlletve nemzetközileg ismert branddé szeretnénk fejleszteni a céget, és keressük a lehetőségeket a nemzetközi kereskedelmi kapcsolatok kiépítésére.”

A fesztivál kinti társszervezője is Helsinkiben élő magyar, talán ismerik is. Vilisics Ferenc kint hatalmas népszerűségnek örvendő „újhullámos” kolbászüzemmel és bolttal rendelkezik Feri’s Sausages (https://www.feris.fi/) néven, és a finn ízlésre hangolt, kreatívan megalkotott kolbászokat gyárt.

A fesztivál pedig továbbra sem áll meg. Mindenesetre Helsinki után a következő állomás New York lesz (május 19-én), június közepén Isztambulba mennek, június 30-án pedig szinte biztos, hogy Londonban lesz Black Food Festival.

Feri történetesen fekete véreshurkás hotdoggal készül az eseményre / Kép: @Feri’s – Sausages and Beer Shop Facebook

diningguide.hu

2019-04-05T16:31:05+00:00