Károsító talajlakó gombákkal szemben védelmet nyújtó, rizoszféra tápanyag-szolgáltató képességét javító mikrobiológiai készítmény kifejlesztése és piaci bevezetése az AGROVA Kft-nél.

Kedvezményezett neve, címe: AGROVA Kereskedelmi és Szolgáltató Kft.

Projekt címe: Károsító talajlakó gombákkal szemben védelmet nyújtó, rizoszféra tápanyag-szolgáltató képességét javító mikrobiológiai készítmény kifejlesztése és piaci bevezetése az AGROVA Kft-nél

Szerződött vissza nem térítendő támogatás összege: 104 453 229 Ft
A támogatás mértéke: 63.03 %
A projekt tartalma:

Cégünk vissza nem térítendő európai uniós támogatást nyert el a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Programban. Az európai uniós támogatás felhasználásával a mezőgazdasági termelés szempontjából hasznos baktériumtörzsből álló mikrobiológiai készítményt prototípusát hoztuk létre, amely biológiai úton képes védelmet nyújtani kultúrnövényeink számára a károsító talajlakó gombákkal szemben, valamint javítja a rizoszféra (a növényi gyökerekhez közel található talaj) tápanyag szolgáltató képességét. A besztereci telephelyünkön megvalósított fejlesztés célcsoportja a mezőgazdasági növénytermesztéssel foglalkozó termelők, gazdálkodók, gazdasági társaságok.

A GINOP-2.1.7-15-2016-00182 azonosító számú projektünk a Széchenyi 2020 program keretében valósult meg.

Fejlesztésünk alapjául cégfilozófiánk szolgált: „egészséges talaj, egészséges növény, egészséges ember”. Erre építve alkottuk meg projekttervünket mely által elérhetővé vált talaj állapotának és a növények életterének javítása, a talajban lévő toxikus anyagok felvételének megakadályozása mely egészségesebb növény- és így táplálék termelését teszi lehetővé.
A mintegy 24 hónapos projekt időszakban 10 munkavállalónk végzett kutatás-fejlesztési tevékenységet a Projekt Felhívásban foglalt követelményekkel összhangban. Kutatás-fejlesztési tevékenységünket a projektben beszerzett laboreszközök és IT eszközök segítették, kísérleteink megvalósításához anyagköltség elszámolására is lehetőség nyílt. Fejlesztésünk szakmai színvonalát igénybe vett szolgáltatóként neves szaktekintélyek is emelték.

A projekt megvalósítása által olyan új termék prototípusát fejlesztettünk ki mely az egész iparág tekintetében figyelemre méltó. A kifejlesztett prototípus használata minden olyan területen pozitív hatással bír ahol a talaj Ph 7 alatti, azaz enyhén savanyú vagy erősen savanyú. Olyan technológiai rendszerekben is előnyös a használata ahol az egymás után termesztett növények közös kórokozókkal rendelkeznek.

A projekt tényleges befejezési dátuma: 2019.08.30.
A projekt azonosító száma: GINOP-2.1.7-15-2016-00182