Számos kérdés merült fel az AÖP feltételek teljesítése kapcsán, ahol a mikrobiológiai készítmények alkalmazása mellett talajborításra és melléktermék visszaforgatásra vonatkozó kötelezettség is fellép a gazdaságban.
A minisztérium erre vonatkozó állásfoglalása hiánypótló válaszokat ad a kérdéses témákban, miszerint:

Hogyan tudok megfelelni a feltételesség rendelet „minimális talajborításra vonatkozó” HMKÁ6 előírásának és az AÖP „mikrobiológiai készítmények alkalmazása szántóföldi területen” gyakorlatnak, ha AKG-ban vállalt, melléktermék talajba való visszaforgatási kötelezettségem is van?

 1. HMKÁ 6 szerinti talajtakarás és AÖP szerinti mikrobiológiai készítmény kijuttatás teljesülhet egyszerre a sekély tarlóhántás elvégzésével (mivel a mikrobiológiai készítmények funkcionáláshoz elegendő a szármaradványok egy részének talajba dolgozása), ha ezt szeptember 30-a előtt elvégzi a gazdálkodó,
 2. HMKÁ 6 szerinti talajtakarás és AKG szerinti szármaradvány visszaforgatás a talajba nem teljesülhet egyszerre a sekély tarlóhántás elvégzésével (mivel a szármaradványok teljes tömegének talajba dolgozása a cél).

DE ha a gazdálkodó a szeptember 30-i dátumot követően a melléktermék talajba való tejes bedolgozását is megteszi, úgy mind a három elvárásnak eleget tesz (HMKÁ6, AÖP, AKG vállalás). Azaz szeptember 30-ig megtartja a talajborítást, ahol sekély tarlóhántást végezhet, a megfelelő mennyiségű melléktermék fenntartásával, majd szeptember 30-a után az AKG vállalás betartása érdekében a beforgatást is megteszi.

Kérdésed van AÖP kapcsán?
Vedd fel velünk a kapcsolatot!

A Phylazonit AÖP-ben használható termékeivel
már EGYSZERI KEZELÉSSEL teljesíthető a pályázati feltétel!

  Név *

  E-mail *

  Irányítószám *

  Mekkora területen gazdálkodik? *

  Mely AÖP termékkörök érdeklik? *

  Telefonszám *