Intenzív növénytermesztés nem képzelhető el intenzív talajélet nélkül!

Érthető az elvárás a gazdálkodók részéről, hogy a terméshozamok növekedjenek. A termésnövekedés az e­gyik olyan „járulékos” haszon, amely egy optimális talaj­élet esetén megvalósítható, ám nem az egyet­len, és nem minden esetben a legjelentősebb. A talaj­baktériumok rendszeres és tudatos használatával képessé válnak a növények egy magasabb terméshozam elérésére úgy, hogy közben a termésbiztonság is jelentősen növekszik.

A 2018-as év kukorica termesztők szemszögéből

A tavaszi összes csapadékmennyiség a megfelelő kezdeti fejlődéshez elegendő volt, a szárazabb április-májusi időszakot viszonylag jól vészelték túl az állományok. A Medárd nap körül lehullott csapadék jó kilátásokkal kecsegtetett a kukorica termesztés szempontjából.

A kedvező indulási feltételek ellenére viszont csapadékmentes volt a nyár második fele, ami az állományokon egyértelműen meglátszott. Augusztus során gyakorlatilag minden kukorica elkezdett felsülni, néhol lassabban, néhol intenzívebben (07.29. és 08.07. képek, – a két felvétel között 8 nap telt el).

A termésbiztonság növekedését a tavalyi ‒ rendkívül szélsőséges időjárású ‒ évben beállított üzemi kísérleteink is jól bizonyították.

1. Sárosd ‒ kukorica (Pioneer), kontroll/kezelt (Phylazonit Talajregeneráló 12 l/ha, sorba injektálva)
2. Nagylók ‒ kukorica (DKC 4943), kontroll/kezelt (Phylazonit Talajoltó és Talajregeneráló. 10 és 20 l/ha, sorba injektálva)

Az érintett parcellákat folyamatosan figyeltük, az összehasonlításhoz már a betakarítás előtt, a vegetáció közben műholdképek alapján is végeztünk méréseket.

Mit és mikor vizsgáltunk?

A műholdképek értékelésére három időpontban került sor:

jún. 12. – Kezdeti fejlődés szakaszán túljutott állomány.
júl. 14. – A vegetációs időszak csúcsa, virágzás körüli állomány.

A június 12-én és július 14-én felvételezett időpontokban a kísérleti terület NDVI értéke szignifikánsan magasabb volt a kontroll terület értékénél, mely a végső hozameredményben is tükröződik. Az alábbi felvételen a zöld szín a kedvező értékeket jelzi.

.
aug. 23. – Nyári száraz periódus, állományok többsége elkezdte a vízleadást.

Ezen kísérletben kiemelendő, hogy a határozottan száraz augusztusi időpontban (amikor már minden állomány megadta magát) is érzékelhetően magasabb volt a kezelt tábla NDVI értéke, melyet a hozameredmények is megerősítenek. Az alábbi felvételen a zöld szín a kedvező értékeket jelzi.

NDVI: A legismertebb és leggyakrabban használt vegetációs index a zöld növényzet (biomassza) szám­szerűsítésére. Értéke minél magasabb, annál nagyobb a vizsgált zöldtömeg, és ez a különbség általában a termésben is megmutatkozik.

MSI: Az MSI index reflektancia mérésen alapul, amely által a levelek víztartalom növekedését képezi le. Az index segítségével stresszes növényállapot detektálása végezhető, illetve termés (produktivitás) előrejelzés. Az index során számított értékek minél magasabbak annál kevesebb víztartalmat jelentenek.

Az alábbi felvételen a piros szín a kedvező értékeket jelzi.

.
Az alábbi felvételen a piros szín a kedvező értékeket jelzi.

.
Szeretné, hogy kedvezőtlen körülmények között is nagyobb legyen a termésbiztonság?
A Phylazonit Technológia erre is jó megoldást kínál.
Forduljon bizalommal kollégáinkhoz!

2019-05-14T08:39:10+00:00