Majdnem napra egybeesett a magyar agrárpolitikai tervek EU-s elfogadása és a Phylazonit Kft. ünnepélyes lombtrágyaüzem-átadó rendezvénye. A két esemény időbeni közelsége jelzésértékű: visszaigazolja, hogy a hazai tudásra épülő innováció ugyanazon az előrevezető úton halad, amin az európai mezőgazdaság élvonala.

Növekvő támogatás, bővülő piacok

Ünnepélyes keretek között adták át november 9-én a Phylazonit Kft. besztereci telephelyén az újgenerációs Plant Food lombtrágyaüzemet. A talajoltó és növénykondicionáló mikrobiológiai készítményeiről csaknem 3 évtizede ismert hazai, családi alapítású vállalkozás folyamatos kapacitásbővítési és fejlesztési beruházásainak újabb állomása a mostani.

Mint az átadón Vajda Péter ügyvezető igazgató rámutatott: erre a fejlesztésre exportpiacaik bővülése, illetve az EU mezőgazdasági támogatásainak új célkitűzései miatt volt szükség.

A közös metszet a talaj

Ez utóbbi témakört fejtette ki az ünnepségen az Agrárminisztérium államtitkára is. Feldman Zsolt úgy fogalmazott: az európai környezetvédelmi és mezőgazdaság-fejlesztési célok egyik közös metszete a talaj állapotának, víz- és tápanyag-szolgáltató képességének helyreállítása, valamint a növények fenntartható, a piaci és időjárási változásokat is versenyképesen biztosító tápanyagellátása. Példaértékűnek nevezte a Phylazonit több évtizedes elkötelezett, magas szakmai nívójú munkáját.

Nemcsak korszerű tudományos kutatásokon alapuló mikrobiológiai termékeket, hanem azok hatékony alkalmazását segítő technológiai szaktanácsadást, sőt, technikai eszközöket is biztosítanak a termelőknek.

Az államtitkár szerint nagy előrelépés az EU új agrártámogatási rendszerének agroökológiai programjában, hogy a művelt területek legalább 50%-án támogatott a mikrobiológiai készítmények alkalmazása. Ez a talajművelési, -előkészítési munkákra és a lombtrágya-készítmények felhasználására vonatkozik, ami különösen kedvező, amikor a N-alapú műtrágyák ára, beszerzési biztonsága komoly teher a növénytermesztés vállán.

Mennyiség helyett finomhangolást!

A rendezvényen Petőházi Tamás, a GOSZ elnöke a gabonapiac aktuális helyzetéről, Várszegi Gábor, a Nébih igazgatója az elektronikus gazdálkodási naplót érintő tudnivalókról adott tájékoztatást.

A Phylazonit szakmai vezetője a mikrobiológiai készítményeket érintő szemléletváltás fontosságáról beszélt. Varga Sándor szerint e szemléletváltás lényege, hogy a növénytermesztésben, a tápanyag-utánpótlásban a mennyiségi elv helyett a kifinomult, minőségi megoldásokra kerüljön a hangsúly. A talajainkban rengeteg tápanyag van, ám ezek hozzáférhetősége a növény számára korlátozott vagy nem elérhető.

Ugyanakkor a mikrobiológiai készítmények a jobb talajállapot, jobb szerkezetesség és humusztartalom révén segítik e tápanyagok feltáródását, felvehetőségét és így a hasznosulásukat.

A növénykondicionáló lombtrágyák, biostimulánsok – például amino-, humin- és fulvosavak, algakivonatok, baktériumok, gombák – pedig kiegészítik e finomhangolás pozitív hatását.

A Phylazonit kutatásainak eredményeként az adott kultúrára szabott összetételű készítmény fokozza a növény ellenálló- és stressztűrő képességét, javítja aktivitását, vízháztartását. A különféle baktériumtörzsek fermentálásának folyamata jól nyomon követhető volt a Phylazonit fakultatív besztereci üzemlátogatásán is, ahol a laboratóriumi milligramm-mennyiségekből hatalmas, speciális kialakítású óriástartályokban folyt a gazdák terméseredményességét segítő késztermék gyűjtése – már a jövő tavaszi szezonra…

Nemcsak a termék, a tudás és a partnerség is fontos

Vajda Péter ügyvezető azt is elmondta: a Phylazonit szemlélete, évtizedes elkötelezettsége sosem pusztán termékkereskedelemre fókuszált. Kezdettől olyan szakmai és partnerségi elkötelezettséget építettek az üzlettársaikkal, a termelőkkel, amelynek célja a kiváló minőségű készítményeken túl az átfogó tudás- és technológiaátadás. A magyar és európai viszonylatban is páratlan műszaki tartalommal kialakított új Plant Food lombtrágyaüzem rövidebb idő alatt állít elő nagyobb mennyiséget – így rugalmasabban elégíti ki a szezonális csúcsokon jelentkező igényeket –, de a hatékonyság az energiafelhasználás terén is tovább javul.

agrárágazat.hu