Milyen szempontok alapján döntsön a termelő?

Stressz helyzetben inkább a biostimulátor használta javasolt, a lombtrágyázás pedig leginkább a növények lombon keresztül történő, főképpen mikroelemekkel való ellátásának legjobb formája. Ha betartjuk a kijuttatás szabályait, nagyobb hatékonysággal juthatnak be ezek a tápanyagok a növénybe, mint a talajból. Fontos a hatóanyag mennyisége, de a kémiai forma is, hiszen egy kelát- vagy komplexképzővel ellátott lombtrágya sokkal jobban hasznosul. A legjobb megoldás lehet egy biostimulátor, mely mikroelemekkel is bőségesen el van látva, ilyen termék például az általunk forgalmazott Energia Humin, amely kiváló stresszoldó, emellett egyfajta „svédasztal” a növénynek.

Milyen növénykultúrában használhatók a készítmények? 

Valamennyi szántóföldi kultúrában tökéletes választás!
Minden növénykultúrának más az igénye, a kukorica Zn, míg a búza pl. Cu igényesebb, de ez nem jelenti azt, hogy más tápelemekből kevéssel is beéri. Ezért érdemes egy széles mikroelem skálával rendelkező terméket használni alap lombtrágyaként és ezt kiegészíteni a nagyobb mikroelem tartalmú „mono” lombtrágyákkal. (Energia Cink, Energia Kén, Energia Bór)

A kiegészítő lombtrágyázás minden olyan esetben segítség, amikor a gyökéren keresztüli tápanyagfelvétel korlátozott. Például az áttelelő vetésnél vagy a frissen kiültetett, fiatal, még nem elég erős gyökérzetű növényeknél. Stressz hatások esetén – legyen az időjárás (túl hideg, túl meleg, sok csapadék, szárazság, nagy szél, stb.) vagy emberi tényezők okozta hiba (például rosszul elvégzett gyomirtás). A lombtrágyák folyamatos alkalmazásával segítünk a nehezebb időszak átvészelésében, a növények folyamatosan jó kondícióban lesznek, jobban ellenállnak a kártevőknek, a kórokozóknak, és összhangban a talaj biológiai folyamataival, hozzájárulnak egy magasabb termés potenciál megvalósulásához.

Milyen pozitív hatásai vannak a lombon keresztüli kezeléseknek?

Egy növény minden tápelemből vesz fel az élete során, némelyikből sokat másikból kevesebbet. Ezek segíthetik, de gátolhatják is egymás felvételét, hatékonyságát. Viszont, ha hiányzik bármelyik, akkor minden életfolyamat a hiányzó elem szintjéhez igazodik (Liebig féle törvény). A legfontosabb, hogy e termékek használatával stabilizáljuk, biztonságosabbá tesszük a termesztést.

Az Energia Humin növénykondicionáló lombtrágyánkban lévő humin- és fulvosavak, mint természetes kelátképző anyagok, afféle folyékony humuszként önmagukban is könnyen felvehető és emészthető táplálékot jelentenek, emellett segítik a talajban lévő tápanyagok felvételét, csökkentik a perzselés veszélyét és 6 féle mikroelemmel felturbózva, erősítik a növény immunrendszerét, a stressz okozta káros élettani folyamatokat „csendesítik”.

Energia Plusz lombtrágyánk, amid formában tartalmazza a nitrogént (18 m/m%), amely levélen keresztüli hasznosulása tökéletes, perzselés mentes, így alkalmas célirányos nitrogénpótlásra, fejtrágyázás kiegészítésére, a benne lévő mikroelem sor pedig jó lehetőség az azonnali szükséglet kielégítésére, a hiánytünetek megelőzésére, beltartalmi paraméterek illetve a termésmennyiség javítására.

Mikor alkalmazzuk vagy ne alkalmazzuk?

A lombtrágyák alkalmazása jól beépíthetők a technológiákba, így minden olyan esetben, amikor a szilárd műtrágyák hasznosulása kétséges, vagy a terület mikroelem szempontjából gyengén ellátott, esetleg a talaj pH értékétől függően nem felvehető, akkor az aktuális növényvédelmi munkákhoz kapcsoltan a lombtrágyázás megoldás lehet, de csak részmegoldás! Ismerni kell a talajunkat és ennek a tudásnak a birtokában helyre kell állítani a talajállapotot (pl. savanyú talaj-meszezése, szerves anyag növelése). A Phylazonit elkötelezett partner a talajfejlesztésben is!

További információkért keresse tanácsadóinkat!