Rezes Gábor agrármérnököt, a debreceni Rezes-Farm Kft. ügyvezetőjét a Phylazonit termékekkel szerzett gyakorlati tapasztalatairól kérdeztük.

Hol, milyen adottságok mellett gazdálkodnak? Milyen kultúrákat termesztenek?

Közel 400 hektár szántóterületet művelünk. Földjeink Berettyóújfalu térségében, a Bihari síkság szélén, a Berettyó folyó mentén húzódnak. A termőhelyi adottságok nem igazán kedvezőek. Aszálynak kitett térségben gazdálkodunk, öntözési lehetőségünk nincsen. Talajaink igen kötöttek, az Arany-féle kötöttség 55-60, vagy afölötti. Réti agyagtalajtól a szikes talajokon át az öntéstalajokig igen változatos talajösszetétellel rendelkezünk. A földek átlagos aranykorona értéke is csak 18-20 között mozog. Ami a vetésszerkezetet illeti, 120 hektáron kalászost (őszi búza és őszi árpa), 100-110 hektáron pedig napraforgót és őszi káposztarepcét termesztünk. Az aszályos időjárás miatt a kukoricatermesztés fokozatosan háttérbe szorul nálunk és helyette már 2-3 éve holland és német céltermeltetés keretében vetőmagnak az alternatív növények és az aprómag-termesztés irányába (pl. köles, mustár, homoki zab, lucerna) mozdultunk el, valamint ipari zöldborsót is termesztünk.

Mióta használnak Phylazonit termékeket?

Legelőször a 80-as években a cukorrépa-termeltetés során találkoztam a Phylazonit talajbaktériummal. Persze, az akkori tsz-világban még nem minden esetben volt okszerű az ilyen készítmények használata. A közvetlen saját tapasztalatokat pedig már több mint 10 éve gyűjtjük. Kezdetben három módon használtuk fel a Phylazonitot. Egyrészt, vetéskor a magcsatornába juttattuk ki starterszerűen, másrészt nyáron a tarlóra a szármaradványok bontásához.

Az elmúlt évek folyamatos fejlesztései révén az Agrova Kft. mára már a klasszikus Talajoltó készítmény mellett többféle Phylazonit terméket (Tarlóbontó, Talajregeneráló, Energia Humin lombtrágya) is kínál a gazdálkodóknak. Önök mely termékeket használják rendszeresen?

Jelenleg a Phylazonit Tarlóbontó készítményt használjuk, de az új lombtrágyájukat is tervezem kipróbálni.

A Phylazonit baktériumtrágyák kijuttatása terén mekkorát változott „a világ” az elmúlt évtized során? Önöknél mi a gyakorlat?

Nagyon sokat. Kezdetben a magcsatornába történő kijuttatás még Marshall pumpával történt, majd megjelent az elektromos kijuttató egység. Kalászosok, repce után a nyári tarlóhántáskor azonnal indulunk a baktériumtrágyával. Az elektromos kijuttató szerkezet egy 6 méteres IH nehéztárcsára van felszerelve a 600 literes tartállyal és a tárcsák előtti szórókerettel együtt. Így a kijuttatott talajbaktériumok 80-90 %-a egyből beforgatásra kerül. A következő menetben pedig egy Cambridge- hengerrel le is zárjuk a felszínt.

Csak kalászosok és repce után juttatnak ki Phylazonitot?

Ősszel a napraforgó és a kukorica után az időjárás szabja meg, hogy tudunk-e talajbaktériumot használni. Például 2016-ban a napraforgó szármaradványainak bontásához ki tudtuk juttatni, de kukorica betakarítása után annyi esőt kaptunk, hogy nem lehetett tovább már tárcsázni. Összességében, közel 300 hektáron képezi évente a termesztéstechnológiánk szerves részét a Phylazonit talajbaktériumok használata.

A terméseredmények alakulása és a Phylazonit termékhasználat között lehet-e összefüggést találni?

A nehezen művelhető kötött talajainkon a rendszeres Phylazonit használat és az ehhez igazodó talajművelés (2/3 részben forgatás nélküli lapművelés) mellett azt tapasztaltuk, hogy 3-4 éve elmozdultunk a kalászosoknál a 4-5 tonna körüli hektáronkénti hozamokról a 6, vagy a feletti terméseredmények felé. Repce esetében is már 3-3,5 tonna közötti az üzemi átlagunk. Összességében, szemmel láthatóan javult a talajszerkezetünk, omlósabb, könnyebb lett talajaink konzisztenciája. A Phylazonit nyomán javuló talajélet és ezzel összefüggésben talajaink szervesanyag-szolgáltató képességének fokozása a műtrágyahasználatunkra is kihatott, azt a javuló hozamszintekhez kellett igazítani.

A beszélgetés lezárásaként kiknek és miért ajánlaná a Phylazonit talajbaktériumok használatát?

Mind az extenzív, mind az intenzív körülmények között gazdálkodóknak nagyon ajánlanám, több éves felhasználás mellett mindenütt biztosan meghozza az árát!