Phylazonit Technológia a napraforgó termesztésben

A napraforgó a búza és a kukorica után a harmadik legnagyobb területen termesztett növényünk. A vetésterület növekedése a magasabb termést elérő hibridek piacra kerülésével magyarázható. A jövedelmezőséget döntően befolyásolja, hogy mennyire költséghatékony és adaptálható az alkalmazott technológia.

A napraforgó a betegségekkel szembeni fogékonysága miatt nagyon igényes a vetésváltásra. Önmaga és hasonló kórokozókra érzékeny növények után 6 évig nem célszerű visszavetni. A gyakorlat azonban azt mutatja, hogy a gazdák előszeretettel preferálják a kalászos – repce – kalászos – napraforgó vetésforgót, ez azonban komoly visszafertőződést idézhet elő.

A Pylazonit Technológia a fentiek tükrében jelentős segítséget nyújthat az eredményes napraforgó termesztésben. A tudatos szervesanyag gazdálkodás – talajbaktérium készítmények rendszeres alkalmazásával és megfelelő agrotechnikával – jelentősen hozzásegít egy erős, ellenálló növényállomány kialakulásához. A talajszerkezet javítása révén pedig megvalósulhat a talaj nedvességének megőrzése, a visszaforgatott szerves anyagokban lévő tápanyagok hatékony feltáródása, ezzel pedig hosszútávon jelentősen csökkenthető az egy hektárra vetített inputanyag költség.

A Phylazonit Technológia – amely az EOQ MNB által meghirdetett Minőség-Innováció 2018. pályázaton a „Felelős és a környezet fenntarthatóságára irányuló innovációk” kategóriában Nemzeti díjnyertes lett – a következő 4 pontra, technológiai elemre épül.

  1. Talajszerkezet javítás (Phylazonit Tarlóbontó)

A szár- és gyökérmaradványok elbontásával egyrészt felszabadítjuk a bennük lévő tápanyagokat; másrészt hozzájárulunk egy intenzív talajélet kialakulásához, illetve a szármaradványokban áttelelő kórokozók számának csökkentéséhez.

Napraforgó esetében a tarlóbontás azért is kiemelkedő, mert nyári vagy őszi elővetemény lekerülése után van idő a következő év tavaszáig a szármaradvány tökéletes bomlására. A bontásból felszabaduló tápanyagot pedig agresszív tápanyag hasznosítása következtében kimagasló hatékonysággal tudja felvenni.

  1. Tápanyagfelvétel fokozás és gyökérvédelem (Phylazonit Talajoltó és Talajregeneráló)

A talajoltással fontos baktériumokat juttatunk a talajba és hozzásegítjük a növényünket a hatékony tápanyagfelvételhez, a talajregenerálással pedig védelmet nyújtunk a gyökér patogén fertőződéseivel szemben.

A talajoltás a napraforgó egyébként is dús bojtos gyökérzetét erősebbé teszi, és a gyökérszőrök kolonizálásával még hatékonyabban tudja felvenni a tápanyagokat. A talajregeneráló a gyökérszőrök kolonizálásával pedig segít elkerülni a gombás betegségek kialakulását, ami a szűk vetésforgó miatt könnyen bekövetkezhet.

  1. Tápanyagpótlás és növénykondicionálás (Energia Humin és Energia Plusz)

A napraforgó fejlődésére kedvező hatással vannak a mikroelem-tartalmú levéltrágyák, melyek az asszimiláció intenzitásának fokozása mellett a talajba juttatott hatóanyagok felhasználását is hatékonyabbá teszik. Az Energia Humin a benne lévő 26 g/l huminsav kelátképző tulajdonságának köszönhetően kiemelkedő szerepet játszik a tápelemek megkötésében, hasznosulásában, illetve induló lombkezelésként (3-4 leveles állapottól) – 5 l/ha dózistól – a klimatikus és növényvédő szer okozta stresszhatás (pl. perzselés, sárgulás) csökkentésében.

A napraforgónak, mint olajos növénynek az egyéb mikroelemek mellett fokozott szüksége van bórra (Energia Humin) és kénre (Energia Plusz). A napraforgóban is alkalmazott posztemergens technológia által okozott stressz leküzdésére is kiválóan alkalmas a termék huminsav tartalma.

A következő lombtrágya kezelést (8-10 levéltől csillagbimbós állapotig) – a magas nitrogén tartalmú termékünkkel, az Energia Plusszal – 30 l/ha dózisban – javasoljuk.

Ez kifejezetten jó megoldás abban az esetben, ha a termesztés technológia nem nitrogén, hanem komplex alaptrágyára alapozott. Az Energia Plusz kedvező N-Mg-S tartalma (18 gr/l-7 gr/l-4 gr/l) és a 6 legfontosabb mikroelemekkel kiegészítve, kedvezően befolyásolja a klorofil képződést és a fehérje szintézist egyaránt.

  1. Phyller és Temposensor Basic kijuttatóval kombinált agrotechnika

A technológiánkban a termékeink mellett nagy hangsúlyt kap a szakszerű kijuttatás (Phyller), ehhez igazítva kifejlesztettünk egy olyan kijuttató egységet (Temposensor Basic), amely a munkagép sebességének meghatározásával, képes folyamatosan módosítani a kijuttatott mennyiséget annak érdekében, hogy egységes kijuttatási képet kapjunk.

Gondolkodjunk együtt!
Részletes ajánlatért keresse a Phylazonit tanácsadói hálózatát!

2019-01-29T11:46:24+00:00