Új termékünk az Energia Bór már elérhető
a Phylazonit technológia részeként!

Az őszi káposztarepce termesztése az elmúlt években növekvő tendenciát mutatott, köszönhetően annak, hogy egy magas technológiai szint megvalósulása esetén, stabil jövedelmezőséget tud biztosítani.

A Phylazonit Technológia három alapeleme a talajszerkezet javítása, a tápanyagfelvétel fokozása és a növénykondicionálás. A repce esetében az optimális elővetemények a kalászos gabonák. A betakarított gabonatarló maradványainak irányított bontása Phylazonit Tarlóbontó készítmény használatával jelenti az első lépést.

1. Tarlóbontás

Ezt a műveletet azzal a tarlómunkával érdemes végezni, amikor a szármaradványok 60-70%-át a talajba keverjük. A munka jellemző eszköze a szántóföldi kultivátor vagy a tárcsa. Fontos megjegyezni, hogy a Phylazonit Tarlóbontó készítményt a baktériumok számára tápanyagot jelentő szármaradványra kell juttatni, majd ezt követően azonnal a talajba keverni. Fontos, hogy ezt a műveletet közvetlenül betakarítás után végezzük el, hogy elkerüljük a pentozánhatás miatt kialakuló nitrogénhiányt. Talajbaktérium készítményt a folyamat célzott irányítása és felgyorsítása miatt szükséges használnunk.

2. Talajregenerálás

A repce termesztés esetében terjed a forgatás nélküli talajművelés a talaj víztartalmának megőrzése érdekében. Ez egyben azt is jelenti, hogy az elővetemény esetleg gombákkal fertőzött szár- és termésmaradványai abban a rétegben maradnak, amelybe később a vetőmag kerül. Ebben a környezetben kiemelten fontos, hogy támogassuk a kultúrnövényünk kezdeti fejlődését, tápanyagfelvételét, és patogén szervezetekkel szembeni küzdelmét. Ekkor lehet segítségünkre a Phylazonit Talajregeneráló készítmény.

Talajregeneráló készítményünk a két, világszerte a legismertebb és legfontosabb biokontroll tulajdonságokkal bíró baktérium nemzetségből (Bacillus, Pseudomonas) tartalmaz két-két fajt.

E fajokat a legfontosabb növénynövekedést serkentő rizobaktériumok között tartjuk számon, a következők miatt:

  •  rugalmas anyagcserével bírnak, rövid generációs idejük van, elsők között kolonizálják a növények gyökereit (mobilitásuk rendhagyó), másodlagos anyagcseretermékeik széles skálán mozognak;
  • segítik a mag csírázását, a csíranövény és a növény gyökérrendszerének növekedését egyrészről növény-hormonok termelésével (auxin, citokinin, gibberellin), másrészről antibiotikumok és enzimek termelésével, melyek meggátolják a patogén gombák és baktériumok szaporodását, és növekedését, támogatva egy jól fejlett gyökérzet kialakulását;
  • különleges képességük, hogy megkötik és elvonják a vasat – mely elemnek a hozzáférhetősége létfontosságú a baktériumoknak és a gombáknak is – a patogén szervezetek elől, így lehetetlenítve el azok élettevékenységét.

A készítményt magágykészítéssel vagy a modern vetőgépek esetében a talajművelést végző tárcsasor elé szerelt kijuttató használatával, vetéssel egy menetben keverjük be a vetés mélységébe.

3. Lombtrágyázás

A technológia harmadik lépése egy osztott lombtrágyás kezelés. Még ősszel célszerű a növény mikroelem igényét is kielégítve, 5 l/ha dózisban Energia Humin kijuttatása, annak érdekében, hogy egészséges és kiegyensúlyozottan táplált növényt küldhessünk a télbe.

A tavaszi növényvédelmi munkáknál a szerek okozta streszszhatás csökkentésére javasoljuk az Energia Humin ismételt használatát, majd az intenzív növekedés megindulásakor a magasabb nitrogén- és 6 mikroelem-tartalmú Energia Plusz termékünket 30 l/ha dózisban. Itt nem csak a készítmény hatóanyagaival számolhatunk, hanem a lombtrágya stimuláló hatásával is, melynek okán megnövekszik a gyökéren felvett tápanyagok mennyisége is.

A bórnak is kiemelt szerepe van a növények sejtfalképződésében, ami természetesen hatással van a gyökérképzésre is. A szállítószövetek épsége és a fejlett gyökérrendszer alapfeltétele a megfelelő tápanyagfelvételnek és az elvárt terméshozamoknak.
A bór emellett részt vesz a szénhidrátok anyagcseréjében, befolyásolja a különböző szervekbe történő optimális szállításukat. Az adott szervek megfelelő szénhidrát ellátásával a növény aszálytűrő képessége nő, vízháztartása és kondíciója javul.

A virágok fejlődésében és terméskötődésben nélkülözhetetlen, az egyik legfontosabb tápelem. Hatására javul a termés minősége és mennyisége egyaránt.

Az Energia Bór (új termék) 150 g/l bórtartalma tökéletes választás az olajos növények, keresztesvirágúak és egyéb kertészeti növények esetében.