Baktériumokkal a környezetkímélő
növénytermesztésért

A szója a pillangósvirágúak családjába tartozik és hazánkban nem őshonos növény. Világviszonylatban a szójabab az egyik legjelentősebb olajnövény, az állattenyésztésben pedig a legfontosabb fehérjetakarmány. A pillangósvirágúak családjába tartozó növények jellegzetessége, hogy szimbionta kapcsolatot képesek létesíteni baktériumokkal és velük közösen egy jellegzetes képletet, ún. gümőt képeznek a gyökereken. E gümők szerepe nem más, mint a légköri N megkötése, amely nitrogénforrás a növény szükségletének 20-70%-át fedezi. Cserébe pedig a baktériumok hozzájutnak a számukra szükséges szerves anyagokhoz.

A szója nagyon kevés baktérium fajjal képes ilyen szimbiózis létrehozására, a legismertebb a Bradyrhizobium japonicum, mely eredendően nem található meg a talajainkban.

A szója termesztés során az oltás csak olyan oltóanyaggal történhet, amely tartalmazza a Bradyrhizobium japonicum nevű baktérium fajt. A folyékony oltóanyagot a vetéssel egy időben kell a mag közelébe kijuttatni. Vannak termelők, akik már az oltott mag vetésekor is juttatnak ki speciális talajbaktérium készítményt, amellyel – még erőteljesebb gümőképződés és hatékonyabb nitrogén-fixálás – érhető el.

Azokon a területeken, ahol néhány éve termesztettek szóját, és azt oltották is, ott valamilyen mértékben már jelen van a baktérium, így a szója megtalálja „szimbionta” partnerét. Ugyanakkor egyöntetű termelői vélemények szerint a kétévente megismételt oltás biztonságosabb termesztést és magasabb termésátlagot eredményez.

A Phylazonit Szója termékünkben lévő törzseket úgy állítottuk össze, hogy a magas nitrogénkötő képességű gümők képződésén túl olyan törzsek is szerepet kapjanak, melyek jelenléte támogatja a gyökeresedést, a kezdeti fejlődést valamint – a hormontermelésük révén – a magasabb első emelettel rendelkező növények képződését. Ezzel a betakarítás során jelentős termésnövelő hatást érhetünk el.

A Phyller kijuttató szerkezetünkkel, 20-40 l/ha vízmennyiséggel a teljes felületre kijuttatott és azonnal magágyba kevert, vagy a vetéssel egy menetben 10-20 liter/ha mennyiségben a vetőbarázdába injektált készítménnyel:

  • biztosítható az állomány egyöntetű kelése és fejlődése.
  • elősegíthető a nitrogénkötő gümők képződése.
  • növelhető a tápanyagok felvétele, a termés mennyisége és minősége.

Kísérleteink tanúsága szerint a hozam átlagosan 10-15 százalékkal, a fehérjetartalom pedig 2-3 százalékkal nőhet az oltás hatására.

Szója termesztés