Aki képes most azt az elvet felvállalni,- hogy ne a hozamot maximalizáljuk, hanem a költségeket optimalizáljuk- az eredményes lehet a nehéz körülmények között is.

Mit lehet ilyenkor mondani a termelőknek? Mi az, ami kimozdíthatja őket ebből a rossz állapotból?

Sajnos a jelenlegi mezőgazdasági környezet és az előző évek időjárási szélsőségei bizonytalanságot és sok esetben kilátástalanságot eredményeztek a gazdálkodók körében. Ez általánosságban – birtokmérettől függetlenül – elmondható. Noha a jelentősebb költséget kitevő inputanyag árak némileg lefelé mozdultak, ez lehet pozitív, ugyanakkor a terményárak vonatkozásában hallott prognózisok ezt a némi optimizmust azonnal letörik. Egyértelmű, hogy úgy senki sem szeret termelni, hogy a végén semmi haszna ne származzon belőle.

Azt gondolom, hogy a magyar termelőkre jellemző a szakmai elkötelezettség, a növénytermesztés iránti szeretet; és ez egy fontos tényező a nehéz pillanatok és még nehezebb döntések időszakában is. Azt tapasztaljuk, hogy itt és most egyetlen lehetőség van: mégpedig a hatékonyság, az okszerűség maximális kihasználása. Aki képes most azt az elvet felvállalni,- hogy ne a hozamot maximalizáljuk, hanem a költségeket optimalizáljuk- az eredményes tud lenni még ilyen körülmények között is.

Az eredményesség ebben a gondolkodásmódban nem okozhatja a szakmaiság visszaesését?

Úgy gondolom nem, meg kell keresni azokat a módszereket, alternatív technológiai elemeket és egyéb spórolási lehetőségeket, amelyek a hektárköltségeket csökkentik, de nem veszélyeztetik a termelés biztonságát.

Aki úgy gondolja, hogy akkor most mindent elhagyunk, nem műtrágyázunk csak vetünk, 1-2 növényvédelmi kezelést beiktatunk, de nem védekezünk céltudatosan, azok biztos, hogy tovább fogják növelni a veszteségeiket. Sem mennyiséget, sem minőséget nem fognak tudni így előállítani, ami még mélyebb szakadékba sodorhatja őket. De az a gondolkodás, vagy struccpolitika, hogy márpedig idén is mindent és olyan mennyiségben, ahogy szoktunk megadunk a növénynek, szintén mellékvágány. Ezt a költséget ilyen terményárak mellett nem lehet eredményre fordítani (a klasszikus szántóföldi kultúrák tekintetében), maximum akkor, ha ezzel rekordtermést ér el valaki, ha csak átlagosat, akkor bizony garantált lesz a veszteség. Véleményünk szerint a kulcs tehát nem a termésmaximalizálás, hanem a költségoptimalizálás!

Tényleg nem kell hozzá más, mint a talajunk ismerete, egy jó tanácsadó és egy kockás papír?

Számos jó példa és megoldás létezik, pl. elő kell venni a fiókban tartott talajvizsgálati eredményeket és bizonyos területeken meglévő levélanalízis eredményeket (ez utóbbi szolgáltatást a Phylazonit is felvette a szolgáltatásai közé). Ezek alapján tökéletesen lehet célirányosítani a tápanyag gazdálkodást! Nemcsak érzésre adunk, hanem tudatosan olyat és annyit, amennyi szükséges. Ehhez kapcsolódhatnak mikrobiológiai megoldások, pl. a talajoltás vagy a tarlóbontás. A Phylazonit új generációs talajoltó készítményei a bennük lévő törzseknek köszönhetően akár 40 kg nitrogén hatóanyagot, és 15-20 %-al több, a növény számára felvehető, feltárt foszfort és káliumot tudnak biztosítani hektáronként. Ezeket mind számba vehetjük a tápanyag gazdálkodási tervünkben, sőt ha valaki rendszeresen a visszamaradt szár- és növénymaradványokat is bontja, az azokban lévő jelentős tápanyagmennyiség szintén a rendelkezésére áll! A baktériumok hasznos tevékenysége mellett a huminsavas kezelések, úgy talajban, mint levélen keresztül alkalmazva jelentősen tudják segíteni a kijuttatott tápanyagok jobb hasznosulását. Jól látszik tehát, hogy egy talajoltás és egy huminsavas kezelés költsége elenyésző lehet ahhoz képest, amennyibe megszokáson alapuló többlet tápanyagok költsége kerül. Nem kell hozzá más, mint a fenti vizsgálati eredmények, egy jó szaktanácsadó és egy kockás papír!

A szélsőséges időjárási tényezők, a vetésforgók gazdasági célhoz igazított szűkítése jelentősen megnövelte a növényvédelmi kiadásokat is. Ez a tényező talán a műtrágyák mellett az egyik legmeghatározóbb költségelem. Nagyon nem mindegy, hogy mikor, milyen plusz kezeléseket kell beiktatni a termés biztonsága érdekében. A mikrobiológia ugyan nem növényvédelem, de bizony a speciális talajoltó termékeink baktériumtörzsei jelentős támogatást adhatnak, azáltal, hogy kiszorítják a káros talajgombákat a fejlődő gyökér környezetéből. Ezzel biztosított a növényünk egészséges fejlődése, ami bizony könnyen jelentheti, hogy a növényvédelmi kiadásainkat sem kell extra kezelésekkel drágítani.

Miért is lehet az idei év megoldása a mikrobiológia?

Amennyiben a fenti tényezőkből indulunk ki, vagyis felhasználjuk a területen lévő szerves anyagainkat és biztosítjuk a mikrobiológiai oltóanyagok használatával a plusz felvehető tápanyagbázist, a jobb talajszerkezet kialakulását, a patogén talajgombák gyökérkörnyezetből való kiszorítását és ezáltal egy egészségesebb, ellenállóbb állomány kialakulását, akkor bizony jelentős megtakarítást érhetünk el a hektárköltségben. Ha ehhez hozzávesszük, hogy a mikrobiológiai termékeink használatával az Agrár Ökológiai Program támogatását is teljesíteni tudjuk, akkor valóban joggal mondhatjuk, hogy az idei év MEGOLDÁSA a mikrobiológia!

Vajda Péterrel a Phylazonit Kft. ügyvezetőjével és a fenti témával itt is találkozhatnak az érdeklődők

Forrás: agrarszektor.hu