Szécsi Zoltán idén a precíziós gazdálkodás nagykövete

„A mezőgazdaság sokféle. A mezőgazdaság izgalmas. A mezőgazdaságban hihetetlen innovációk valósulnak meg. A gazdálkodók számára pedig a növénnyel-, a földdel-, a haszonállatokkal és a traktorokkal dolgozni leginkább életformát jelent.” – fogalmazta meg Bolyki Bence, az Agroinform.hu portál vezetője a PREGA Konferencia és Kiállítás sajtótájékoztatóján.

De vajon mi a véleménye a mezőgazdaságról és a gazdálkodókról a fogyasztóknak és mennyit tudnak a táplálék előállításáról?

Ma Magyarországon sokan előbb jutnak el Londonba vagy Párizsba, mint a magyar vidékre. Eltávolodtunk attól az életformától, amikor az emberek széles rétege részt vett a búza-, a napraforgó-, vagy akár a szőlőtermesztés folyamataiban.
Az egészséges élelmiszerek és az ezt megkönnyítő precíziós gazdálkodás népszerűsítésére idén nagykövetet választott a PREGA konferenciasorozat szervezője: az első PREGA nagykövet így Szécsi Zoltán olimpikon lett.

Szécsi Zoltán a sportkarrier után gazdálkodásba kezdett, most pedig a precíziós gazdálkodás nagykövetévé vált.

Háromszoros olimpiai bajnokunk idén a precíziós gazdálkodás nagykövete

Szécsi Zoltán háromszoros olimpiai bajnok vízilabdázó 2012-ben indult el a gazdálkodás útján – és akkori döntése a mezőgazdaság mellett egy pillanat műve volt. Mára ebből a döntésből életforma, speciális gondolkodásmód és szerelem lett. A precíziós gazdálkodás Zoltán számára nem csupán a vetőmag-, növényvédőszer- és műtrágya-megtakarítás szempontjából fontos, olimpikonunk sokkal inkább az egészséges élelmiszer-előállítás szempontjából és a fogyasztók egészségvédelme érdekében hirdeti a legmagasabb szintű technológiák alkalmazását a gazdálkodók körében.

„Kevesebb vegyszer használata következtében magasabb minőségű, kiváló élelmiszer kerülhet mindenki asztalára.” – hangsúlyozta a precíziós gazdálkodás kedvező hatásait Szecska.
.

Szecska szerint a precíziós gazdálkodás a kevesebb vegyszerfelhasználás révén egészségesebb élelmiszereket eredményez.

Mint a rendezvény nagykövete arról is beszélt, hogy a precíziós gazdálkodás nemcsak a termelők számára hasznos, hanem így a mindennapokban az emberek számára is. Majd hozzá tette, hogy “amit itt látunk Gyermelyen az egy technikai csúcs, nemzetközi szinten is. Itt ezen a helyen most, a már betakarítást követő, magas színvonalú feldolgozást nézhetjük meg. Arra biztatok mindenkit, ismerje meg azt, hogy van a mezőgazdaságnak innovatív arca is. Sőt emberi arca is van. A gazdák számára pedig ez nem csak egy munka, hanem hivatás, és egy életforma is.

Szécsi Zoltán az állattartás és növénytermesztés mellett komoly terveket fontolgat az elkövetkezendő évekre. A természetközeli technológiával megtermelt rozst és búzát teljes kiőrlésű lisztté dolgozná, amiből pedig egészséges kenyér készülne.

Gyermelyi Zrt. gyárában a modern élelmiszerelőállításba nyerhettek betekintést a résztvevők.

Bolyki Bence, az agroinform.hu portálvezetője, a PREGA konferencia és kiállítás főszervezője elmondta: “a kétnapos rendezvényre Budapesten kerül sor február 19-20-án. Az eseményen az érdeklődők elméleti és gyakorlati kérdésekre egyaránt választ kaphatnak a témával kapcsolatban, hiszen csaknem 100 előadást hallgathatnak meg. Továbbá számos modern alkalmazással is megismerkedhetnek például a talajművelés, a növényvédelem, a vízgazdálkodás, a térinformatika területén. Nagyon büszkék vagyunk, hogy egy olimpiai bajnok az agrárszektor mellette tette le a sport utáni életében a voksot, és a kiváló élelmiszerek előlállításának népszerűsítésében velünk együtt részt vesz.“

A PREGA Konferencia és Kiállításról további információ ezen a linken található.

agroinform.hu

2019-02-13T20:21:10+00:00