2024. március 25.-én a Talajreform és a Phylazonit szakemberei és vezetése gyárlátogatással egybekötött közös szakmai napot tartottak Beszterecen, ahol az Agrova Kft. által fejlesztett és forgalmazott mikrobiológiai termékek kutatása, gyártása történik.

A regeneratív mezőgazdaság területén legjelentősebb szakmai múlttal rendelkező Démétér Biosystems Kft. Talajreform rendszere leginkább a folyamatos talajtakarás, az élő gyökerek, a szerves trágya és a komposzt használatában látja a legjobb módját a talajok megújításának. Takarónövényekre, szerves anyagokra és kalcium termékekre alapozott technológiájukkal a talajra építve egy jövőálló és jövedelmező szaktanácsadási rendszert hoztak létre, egyedülálló szakmai támogatást nyújtva a hazai gazdálkodóknak.

A Phylazonit csapata a hazai mikrobiológiai készítmények piacán több mint harminc éve jelenlévő cégként meghatározó szereplője e szegmensnek. A hazai talajok védelmében elkötelezett vállalkozásként főképp a talajélet fejlesztésében és a talaj szerves anyag készletének növelésében látja a degradálódott talajok javításának kulcsát.

A besztereci gyár és a laboratórium fejlesztésével, szakmailag képzett kutatói csapattal, Magyarország minden megyéjét lefedő tanácsadói hálózattal, komplett műszaki gárdával járul hozzá a regeneratív gazdálkodás alapjait megteremtő, a talajok egészségére fókuszáló növénytermesztési gyakorlatok elterjesztéséhez.

A két cég megismerkedésének első lépése volt az ügyvezetői, szakmai csapat gyárlátogatása a besztereci Phylazonit üzemben. Ez a találkozó remek lehetőséget kínált arra, hogy szakmai nézőpontokat osszanak meg szakembereik, illetve egy közös kísérletbeállítás alapjai körvonalazódhassanak.

A vendégeknek lehetősége volt a labor fejlesztési és oltóanyag-előállítási munkálataiba betekinteni, valamint a gyártási folyamatok, fermentáció lépéseit megismerni. A Plantfood lombtrágyaüzem megtekintése után a délután folyamán, néhány, a Phylazonit termékfejlesztéssel kapcsolatos kutatásairól hallhattak a jelenlévők előadást.

A nap végére egy – mindkét cég számára előnyös – több helyszínes közös kísérlet megtervezésének lehetősége körvonalazódott, amelyből a két cég munkatársai és a gazdapartnerek is sokat tanulhatnak majd a talaj megújításának lehetőségeiről.

Az innovatív gondolkodásmód, az edukáció és szakmaiság közös a két céget tekintve: mindkét szakmai csapat úgy véli, hogy a talajok állapotának megóvása, lehetőség szerint fizika, kémiai és biológiai javítása eredményez kiszámítható és rentábilis gazdasági tevékenységet a mezőgazdaságban.