Valami ijesztő történik a talajjal a tudósok szerint, ezért figyelmeztetnek

Egy friss jelentés szerint a talaj károsítása nagymértékben gyorsíthatja a klímaváltozást.

A talaj károsítása gyorsíthatja a klímaváltozás hatásait, ha folytatódik a kihasználása, megállíthatatlanná válik a folyamat a bonni Biodiverzitási és Ökoszisztéma-szolgáltatási Kormányközi Tudományos Testület – IPBES – jelentése szerint. A termőtalajban háromszor több szén van, mint a légkörben, az erdők kivágása és a helytelen gazdálkodás hatására azonban felszabadul ez a szén is, ami táplálja a klímaváltozást – írja a BBC.

Problémát okoz többek közt a talaj erodálódása, a gépekkel történő tömörítése, beépítése vagy túlöntözéssel való károsítása. A talaj tönkretétele kétféle módon befolyásolja a klímát: veszélyezteti azon növények növekedését, melyek felveszik a szenet a légkörből, és felszabadítja azt a talajban lévő szenet, melyet korábban a földbe került növényi hulladékot hasznosító giliszták tároltak.

3,2 milliárd ember szenved tőle

A szakértők szerint a talaj védelmének legegyszerűbb módja a klímaváltozással szembeni küzdelem mellett az újraerdősítés. A figyelmeztetést az IPBES párizsi plenáris ülésének nyitónapján közölte. A jelentés hivatalosan a jövő héten jelenik meg. Sir Bob Watson, az IPBES elnöke elmondta: világszerte mintegy 3,2 milliárd ember szenved az erodálódott talaj miatt.

Valami ijesztő történik a talajjal, ami fokozhatja a klímaváltozás hatásait

– Ez a Föld népességének csaknem fele. Nem kérdés, hogy az egész világon tönkretesszük a talajt. Elveszítjük a benne lévő természetes szenet, ez aláássa a mezőgazdasági termelékenységet, és hozzájárul a klímaváltozáshoz. Feltétlenül meg kellene őriznünk azt a talajt, amink van – mondta Watson, aki korábban az ENSZ Éghajlat-változási Kormányközi Testületének – IPCC – vezetője volt.

– A kormányok sokkal inkább a klímaváltozás hatásaira fókuszáltak, mint a biodiverzitás elvesztésére vagy a termőterületek pusztulására. Mindhárom egyformán fontos az emberi jóllét szempontjából – hangsúlyozta az elnök.

Évi 75 milliárd tonna termőföld vész el

Jane Rickson, a brit Cranfield Egyetem talajszakértője hozzátette: – A Föld felszínét borító vékony talajréteg jelképezi a földi élet számára a túlélés és a kihalás közötti különbséget. A bolygó felszínének csupán 3%-a alkalmas mezőgazdasági termelésre, és minden évben 75 milliárd tonna termőföld vész el a földromlás miatt. A termőtalaj ráadásul csak 300 évente növekszik egy centimétert.

A globális talajpusztulás mértékéről nincsenek pontos információk, a fő problematikus helyszínek a jelentések szerint Dél-Amerikában vannak, ahol az erdőket kivágják, emellett Afrika Szaharától délre lévő területein, Indiában és Kínában is nagymértékű a pusztulás. Mindkét nagy ázsiai országban aggódnak a talajszakértők amiatt, hogy képesek lesznek-e a népességet saját táplálékkal ellátni.

femina.hu
Képek: Getty Images

2019-05-17T08:41:31+02:00