A Macrophomina phaseolina gomba – mely a 70-es évektől ismert hazánkban – környezeti igényét tekintve a magas hőmérsékletet (28-35 °C) és alacsony talajnedvességet kedveli, tehát a napjainkban jellemzően előforduló aszályos nyarak kedvező feltételeket biztosítanak a kórokozó számára. Elsődleges fertőzési forrása a talajban lévő mikroszkleróciumok (mákszemméretű kitartó képlet), melyek akár 3-15 évig is életképesek maradhatnak. A fertőzés kezdetekor a mikroszkleróciumok a gyökér felszínén csíráznak, majd appresszóriumokat (tapadókorongszerű képződmény) képeznek, melyek természetes nyíláson keresztül a gazdaszervezet sejtfalába hatolnak.

Magvetéskor a kelés során szikleveleken keresztül is fertőzhet, valamint a gyökéren keletkező sérülések szintén bejutási kapuként funkcionálhatnak.

Ezt követően a gombafonalak elterjednek a gyökérrendszerben, majd a növény szállítószövet rendszerébe hatolnak, ahol micéliumot (gombafonalak laza szövedéke) és mikroszkleróciumokat képez, ezáltal akadályozva a felsőbb növényi részek víz-és tápanyagellátását, mely a gazdanövény pusztulását eredményezheti. A növényben keletkező mikroszkleróciumok a gazdanövény pusztulása és elbomlása után a talajba kerülnek és a ciklus újraindulhat. A fertőzés tünetei napraforgó esetében a virágzást követő időszakban folyamatosan hervadás, a levelek sárgulnak, barnulnak, a gyökér foszlányosan bomlik, a szár alsó részén szürke árnyalat figyelhető meg.

A gombával fertőzött területeken a termésveszteség jelentős lehet, ez függ attól is, hogy a kórokozó a növény melyik fejlődési stádiumában jelentkezik.
Napraforgóban a veszteség 40-60, de akár 90%-os is lehet.

Magyarországon jelentős gazdasági veszteséget okozott 2023-ban egyes termelőknél, főleg napraforgó és cukorrépa növényállományokban.
Jelenleg a kórokozó ellen a gyakorlatban megbízhatóan működő gombaölők nincsenek forgalomban, az ellene történő védekezés nehézségekbe ütközik.

Biokontroll baktériumukkal lehetséges a védekezés

Aktívan vizsgált terület a Macrophomina gomba ellen egyes baktérium és gomba fajokkal való védekezés, melyek közvetlenül gátolhatják annak növekedését (antifungális vegyületek termelése, térbeli kiszorítás, tápanyagkonkurencia, mikoparazitizmus stb.), vagy közvetetten a növény védekezési mechanizmusára hathatnak.

A kutatások alapját elsősorban a Trichoderma gomba fajok és Bacillus baktériumtörzsek képzik, melyek már a szántóföldi gyakorlatban több talajban fertőző gomba ellen (például: fuzárium és szklerotínia) bizonyultak hatékonynak.

A Phylazonit két éve kutatja egyes biokontroll baktériumtörzsek antagonista hatékonyságát a Macrophomina ellen. Vizsgálataink szerint egyes készítményeinkben jelen lévő Bacillus subtillis törzseink hatékonyan veszik fel a harcot e kórokozó gombával. Laborvizsgálataink alapján Bacillus subtilis törzsünk a gomba sclerociumának elvékonyodását, kivilágosodását okozza. Enne elsődleges oka a baktérium által termelt celluláz és kitináz enzimek hatása a gomba sejtfalára, mely enzimekkel annak bontását végzi.

A Phylazonit NG Rizo készítményünkkel átitatott korongok körül nagyobb területen nem tudott növekedni a Macrophomina, egy, a Bacillus subtillis törzsünk által kiválasztott antifungális anyag (micosubtilin) hatására.

Phylazonit NG Rizo hatása Macrophomina phaseolina gombára, erőteljes feltisztulási zónával

Kontroll készítmény hatása Macrophomina phaseolina gombára, feltisztulási zóna nélkül

Kísérleteink a mesterségesen fertőzött növények vizsgálataival folynak tovább, hiszen mikrobiológiai termékeink hatékony védelmet nyújthatnak – az erőteljes gyökeresedés, a nagyobb mértékű levélfelület, a fotoszintézis aktivitásának növelése mellett – a talajból fertőző kórokozó gombák ellen is, legyen az Fuzárium, Sclerotinia, vagy az aszályos években pusztító Macrophomina.

További információra van szükséged a a napraforgó talajból fertőző kórokozói ellen és a termésbiztonság megőrzésében?
Akkor keresd tanácsadóinkat, vagy vedd fel velünk a kapcsolatot ide kattintva.