Hogyan lehet fenntarthatóan gazdálkodni úgy, hogy ha 7 milliárd ember élelmiszer ellátásával párhuzamosan percenként 23 hektár föld pusztul el a világon? Az előző cikkünkből már kiderült, hogy a talajdegradáció égető probléma, de van rá megoldás! A természettel együttműködve, igenis létre tudjuk hozni az egészséges talajt. Gazdálkodjunk úgy, hogy az ökoszisztéma gyarapodjon!

A tét nem kevesebb: Az élet megmaradása a Földön.

Létezik egy olyan szemlélet, amely alapvetően a talajélet természetes folyamatain, a növények és a mikroorganizmusok együttműködésén alapszik. A talaj fejleszthető, a humuszképződés megerősíthető!

Mi a humusz?

Talajaink legfontosabb kincse a szén, melynek bonyolult kölcsönhatásai révén alakul ki a humusz, amit régen csak „a talaj ősi erejének” vagy a „fekete aranynak” hívtak. Nehéz pontosan meghatározni a képződményt, rendkívüli összetettsége miatt a mai napig vita tárgyát képzi a kutatók körében. A humusz ugyan a növényi és állati anyagok bomlásának végterméke, azonban nem egyenlő a bomló talaj szerves anyagával. Ez utóbbi durván néz ki, és látható maradványai vannak az eredeti növényi vagy állati anyagból. A humusz éppen ellenkezőleg, egyenletesen sötét, szivacsos és zselés jellegű, amorf; a folyamat során a legalapvetőbb kémiai elemekre bomlanak. Pontosabban, a humusz az a sötét szerves anyag, amely akkor keletkezik a talajban, amikor az elhalt növényi és állati anyagok még tovább bomlanak, mégpedig anaerob mikroorganizmusok hatására. Állapota fokozatosan leromolhat, vagy akár évezredekig is fennmaradhat.

A humusz, mint egy szivacsként levegőt, vizet, tápanyagot és mikrobiológiai életteret szolgáltat a növények számára.

A humuszban gazdag talaj természetes immunrendszere erős, amelyben a kórokozó élőlényeket elnyomják a jótékonyak, így a növény immunrendszere is erős lesz. Beindul a természetes tápanyag körforgás, a talaj porozitása is nő. A humusz morzsás textúrát ad a talajnak és javítja a szerkezetét azáltal, hogy lazábbá teszi azt, lehetővé téve a levegő és a víz könnyebb áramlását. Megköti a toxikus anyagokat és megakadályozza azoknak a táplálékláncba való bekerülését.

A ma gyökerei a holnap humusza

Az elveszett humuszt semmilyen ásványi műtrágyával nem tudjuk pótolni. A Föld felső kérgében átlagosan csak 10-30 centiméter humusztartalmú talaj áll rendelkezésre. Ez a vékony földréteg azért létezik, hogy táplálékot szolgáltasson nekünk. Az emberiség sorsa ettől a néhány centimétertől függne?

A növényvédelem a talaj ápolásával kezdődik. Minden egészség alapja az élő humusz a talajban, tehát meg kell találnunk azt az utat és azokat az eszközöket, amellyel a meglévő humuszt stabilizálni, illetve növelni tudjuk.

Ehhez nélkülözhetetlen a lebontó tevékenységekben résztvevő szervezetek serkentése.

A megfelelő talajművelés, a szármaradványok betakarítását követő mielőbbi talajba forgatása és a bontásukat gyorsító tarlóbontó anyaggal való kezelése a humuszképződés első lépése. A talajleromlással járó következményeket 2,6 milliárd ember szenvedi el nap, mint nap, amit mi talán innen a Kárpát-medencéből kevésbé érzékelünk. De egy biztos, ahol humusz van, ott élet van. És ahol élet van, ott mikroorganizmusok vannak, akik teljes körű mezőgazdasági szolgáltatást végeznek a talajainkban.