Előző cikkünkből már kiderült, hogy a baktériumoknak valóban „ezer arca” van. Ahogyan arra is felhívtuk a figyelmet, hogy ezeknek az egysejtű mikroorganizmusoknak a nagyrésze ártalmatlan, 4,5 milliárd éves földi életünk nélkülözhetetlen szervezetei.

A növénykórokozó baktériumok csak egy része, annak a hihetetlenül nagy baktériumközösségnek, amellyel a növények interakcióba lépnek, egyes esetekben szimbiózisban élnek. Segítik, táplálják egymást, nem túlzó azt állítani, hogy életben maradásuk záloga ez a sokszínű kölcsönhatás.

Vegyük hát górcső alá, ezt a szemünkkel láthatatlan, de nélkülözhetetlen egységet…

Versengés van a növény és a talajlakó élőlények között a tápanyagért, vízért és minden olyan elemért, amire egy élő szervezetnek szüksége van. Ugyanakkor az egymással versenyző szervezetek, egymásra utaltak is. A baktériumok végzik a talajban lévő szerves anyag átalakításának a legnagyobb részét. Elsősorban az elhalt növényi maradványok lebontásában játszanak fontos szerepet, amelynek során a cellulóz, a hemicellulóz, a pektin és a lignin bontásával alapvető táplálék- és energiaforrás, azaz cukor keletkezik, amelyet aztán a talajlakók közössége fogyaszt el.

A lebontás során ezen felül, szén-dioxid, tápelemek (ásványi sók), víz és energia szabadul fel, mely a növény rendelkezésére áll. Ez nem csak tápelemek felvehetőségében mutatkozik meg, hanem a fotoszintézis nélkülözhetetlen elemének a szén-dioxidnak a biztosításában is.

A növények számára ez számít a legfontosabb „alapanyagnak”, hiszen a szén-dioxidból és a vízből állítják elő azt a szervesanyag tömeget, ami a termesztési cél része.

A mikroorganizmusok egyéb lényeges táplálékforrásai a növények gyökerei által kiválasztott szerves anyagok, amelyeket elfogyasztva és átalakítva aztán visszajuttatnak a gyökérzónába, a növény számára szükséges formában (pl. hormonok, vitaminok, enzimek). A baktériumok tehermentesítik a növényeket, azoknak kevesebb szerves anyagot kell kiválasztani, ezáltal több marad a növényben és nő a gazdasági termés.

Lábunk alatt a rejtett élet világa!

A talajközösség befolyásolja a tápanyag-körforgást, a növényi tápanyagok elérhetőségét, a betegségek visszaszorítását, a növények egészségét és a növények növekedését. Gondolkodjunk rendszerben! Mi már felismertük, hogy az elemek biológiai körforgása a baktériumok nélkül elképzelhetetlen.

A Phylazonit termékcsalád rájuk alapoz, hogy egy fenntartható és környezettudatos gazdálkodást támogathassunk!