Köszönjük, hogy eljöttetek!

A Phylazonit és az Axiál közös országjáró roadshow-ja, az – ALAP A TALAJ – öt alkalommal öt helyszínen került megrendezésre.
A nagy sikerű, ingyenes rendezvénysorozat többszáz látogatóval, előadásokkal, gépi és talajtani bemutatókkal bővítette a látogatók tudását a talaj termőképességének és vízháztartásának javítása és megőrzése kapcsán.

A Phylazonit csapatából Varga Sándor szakmai vezető, biológiai talajerő-gazdálkodási szakmérnök a növénytermesztés során keletkező melléktermékek jelentőségére hívta fel a figyelmet.

Hangsúlyozta: a gazdálkodók várhatóan eddig nem látott problémákkal fognak szembesülni munkájuk során, ami új személetet követel tőlük. Alaposan fel kell mérniük minden rendelkezésre álló erőforrást, és azokat a leghatékonyabban kell használni.

A betakarítás után hátrahagyott szár- és levélmaradványokat, a gyökérzetet „melléktermék” megnevezéssel illetik, pedig ezek – megfelelő kezeléssel
– valójában nagyon fontos erőforrásokká alakulnak át a talajban.

A talajba visszajuttatott szervesanyaggal a felvehető
tápanyagtartalom is nő.

E tápanyagok jelentős hányada már a vetésváltásban rákövetkező növény számára is hozzáférhető lesz. Ehhez persze az kell, hogy megfelelő mikrobiális élet legyen a talajban, ami képes feltárni a tápanyagokat.