Baktériumtörzsek fenntartása és tárolása

– Avagy hogyan indul az év a laboratóriumban –

Az év kezdetével újult erővel indul a munka a laborban is. A baktériumok genetikai állományának és tulajdonságainak hosszú távú megőrzése céljából fontos olyan törzsfenntartási módszert választani, ami biztosítja a stabil törzsállomány meglétét.

Az egyik ilyen eljárás lehet az ultrafagyasztóban történő tárolás, amikor -86 °C-os fagyasztóládába helyezik el a tenyészeteket, így évekig biztonsággal tárolhatóak. Felmerülhet a kérdés, hogy hogyan is bírják a baktériumok ezt a rendkívül alacsony hőmérsékletet?
Egy speciális krioprotektív vegyület – ami megakadályozza a jégkristályok kialakulását a sejtekben – alkalmazásával kivédhető a baktérium sejtek károsodása és pusztulása.

A mikrobiológiai készítmények előállítása és állandó minősége szempontjából kiemelten fontos a bennük található baktérium törzsek stabilitása. A mélyfagyasztással szavatolható az egyforma termékminőség, melyet a mikrobiológusok folyamatosan ellenőriznek.
Más alternatívák is léteznek a törzsfenntartásra, mint például a liofilezés, mely során fagyasztva szárítják a tenyészeteket, így évtizedekig is tárolhatóak dehidratált állapotban akár szobahőmérsékleten. A folyékony nitrogénben történő tárolás is gyakori és hatékony törzsfenntartási eljárás. Egyes joghurtok vagy müzlikben is megtalálhatóak liofilezéssel tartósított gyümölcs darabok.

Érdekesség:
A Phylazonit termékeiben lévő törzsek kizárólag hazai izolátumok, így pl. Pseudomonas putida már +8 fokos talajhőmérsékletnél elkezdi intenzív tevékenységét, ellentétben a melegebb éghajlatról származó törzsekkel, amelyek gyakran csak 18-20 fokos talajnál kezdenek el dolgozni.

2019-01-21T15:55:11+00:00